ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Az FBI megnyitja a Lennon-aktákat
2004. október 1., péntek, 12:31|Utolsó módosítás: 2004. október 1., péntek, 13:04

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A bíróság határozata szerint az FBI-nak meg kell nyitnia a Lennon-aktákat. A dokumentumok állítólag azt bizonyítják, hogy a brit titkosszolgálat figyelte az ex-beatle politikai aktivitását.


Forrás: Red Dot
Ajánlat
Legális zene - olcsón
Ki tud többet a Beatlesről? Zenei kvízek!
Képgaléria
The Beatles


Egy bíró határozata szerint az FBI köteles megmutatni Jon Wiener kaliforniai professzornak a titkos Lennon-akták utolsó néhány oldalát - melyeket eddig titkoltak. A Gimme Some Truth: The John Lennon FBI Files című könyv írója először az FBI-hoz fordult, hogy megszerezze a számára szükséges iratokat, ám a cég nem tett eleget a felkérésnek. Azzal védekeztek, hogy nemzetbiztonsági okokból nem lehetséges az akták megnyitása, ugyanis egy meg nem nevezett külföldi kormány embereitől is érkeztek információk Lennonról - írja a Rolling Stone magazin.

"Nagyon örülök a döntésnek, és némiképp meglep. Nem hittem volna, hogy ez huszonhárom éven át tart majd, és valójában nem is húzódhatott volna tovább. Ezek immár huszonnégy évvel ezelőtti dokumentumok, egy már halott rocksztár háborúellenes tevékenységéről. Úgy hiszem, hogy az FBI-nak vannak mostanában fontosabb feladatai is, mint az, hogy rejtegesse ezeket az iratokat" - mondta a Kaliforniai Egyetemen tanító Wiener.

A professzor 1984-ben írta a Lennon-biográfiát, John Lennon: Come Together in His Time címmel. 1997-ben végre elérte, hogy az FBI hozzáférhetővé tegyen 248 oldalnyi szöveget: ezek a részek főképp a neves zenész 1972-es politikai tevékenységéről szóltak, ekkoriban - az elnökválasztási küzdelem során - a vietnami háború ellen tiltakozott.

Wiener úgy hiszi, hogy a meg nem nevezett idegen kormány csak a brit lehet, szerinte a brit FBI-nak megfelelő MI5 lehet az információk forrása. "Volt egy David Shayler nevű férfi, aki több alkalommal közölte nyilvánosan, hogy ő MI5-ügynök volt, és látta azokat az aktákat, melyek Lennon 1970-es és 1971-es, háborúellenes tevékenységéről szóltak. Ő egy besúgó volt, aki állambiztonsági titkokat árult el, ezért került börtönbe."

A bírósági határozta ellenére Wiener óvatos, nem hiszi, hogy hamarosan belepillanthat az aktákba - ráadásul az FBI még fellebbezhet. "Az igazságszolgáltatás igen lassan működik. Eltelhet hat hónap, de akár egy év is" - kommentálta a döntést a professzor, aki szerint nem lesz semmiféle bombameglepetés, nem gondolja, hogy az újabb információk jelentősen megváltoztatnák a beatkorszak bálványáról alkotott képet.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

Biagio Antonacci fan club
Tiziano Ferro Fan Club
Mark Owen
Heintje
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!