Ez történik velünk, ha lenyeltük a rágónkat

Vágólapra másolva!
A legtöbben állandóan azt hallgattuk gyermekkorunkban, hogy "le ne nyeld a rágót, mert 7 évig nem jön ki belőled!" Cikkünkben igyekszünk cáfolni az ehhez hasonló tévhiteket.
Vágólapra másolva!

A helyzet az, hogy ha nem is marad bennünk évekig, azért olyan könnyen nem boldogul vele a szervezet: megemészteni ugyanis nem tudja a rágót. A cukorbevonattal és az aromákkal még csak-csak elbánik, de magával a gumival nem tud. Ez ugyanis, ahogy a nyers zöldségek rostbázisa vagy a pattogatott kukorica héja, illetve a különféle magvak a gyomorsav enzimjei számára feldolgozhatatlanok.

Tehát a rágó valóban megemésztetlenül ottmarad a gyomorban - és aztán? 

Először is a legfontosabb, hogy nem ragad bele semmibe, se a gyomor falán nem tapad meg, sem a bélbolyhokban! 

Sőt: a gyomrunkban lévő többi, részben megemésztett táplálékkal együtt folytatja útját a testünkből kifelé vezető úton, majd a beleken áthaladva el is hagyja azt.

Valóban bélelzáródást okozhat?

Extrém esetben, nagy mennyiségben felhalmozódva, és elsősorban gyerekeknél, valóban okozhat problémát. Volt egy nagyobb publicitást kapó eset 1998-ban, amikor is egy 4 és fél éves kisfiúnál, aki két éven keresztül, naponta 7 rágógumit rágott el, és nyelt le, olyan brutális székrekedés alakult ki, hogy végül műtéti beavatkozásra volt szükség. Ez a lefolyás tehát valóban igen ritka, de azért jó, ha 6 éves kor alatt csak szülői felügyelettel rágóznak a gyerekek, és akkor is csak kontrollált mennyiségben kapnak az édességből.

Kijelenthetjük, hogy életkortól függetlenül, mindenkinek megviseli az emésztőrendszerét, ha kiköpés helyett inkább lenyeli a rágógumiját. 
Fotó: Mindmegette.hu 

Okozhat bármilyen panaszt felnőtteknél?

Kijelenthetjük, hogy életkortól függetlenül, mindenkinek megviseli az emésztőrendszerét, ha kiköpés helyett inkább lenyeli a rágógumiját. Puffadás, hányinger, székrekedés vagy hasmenés várhat arra, aki túl gyakran választja az utóbbi megoldást.

Mennyi idő alatt távozik a szervezetből?
 

A Yale Egyetem egészségügyi szakértői szerint 40 órától 7 napig terjedhet az az időintervallum, amíg az emésztőrendszerünkön átjut a rágógumi. Mivel nem tudjuk megemészteni, ezért az átlagosnál több időt tartózkodik bennünk, de azt biztosan kijelenthetjük, hogy a hét évet semmilyen körülmények között nem éri el.

További érdekességekért keresse fel a Mindmegette oldalát!