Sütőtökkrémleves

2012.03.26. 13:00

Forrás: táfelspicc

Elkészítési idő: 45 perc

Alapanyagok:

  • 1 kg sütőtök
  • Víz
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 l húsalaplé
  • Só, bors, szerecsendió ízlés szerint

A sütőtököt meghámozom, kettévágom, kikaparom. A belét a magokkal (!) együtt fölteszem kb. 3-5dl vízzel főni, 20-25 percig.

A tök háromnegyedét kockákra vágom, és egy fazékban, olajban előre megfonnyasztott felaprított jókora édes fehér hagymára dobom. Ezután ráöntöm a húsalaplevet vagy maradék húslevest, valamint a bélből/magból kifőtt sárga löttyöt leszűrve, hogy éppen ellepje.

Só, bors, piciny szerecsendió, és puhára főzöm. Ha megpuhult, botmixerrel pépesítem, némi levessel beállítom sűrű krémes állagúra. Mehet hozzá 2-3 dl tejszín.