Almából, szénsavas üdítőt, házilag

házi cider
Vágólapra másolva!
A házi fermentálásnak rengeteg értelme van, elsősorban az egészség, másodsorban a mulatság, a várakozás, óránként izgatott spájzba kukkantás, éjszakai szorongás az utcáról beszűrődő pukkanásoktól - vajon a mi üvegünk robbant? - és a végtelen büszkeség a kupak lepattintásakor hallott sziszegő hang után.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

A cider, vagy az almabor pedig mostanában mindennél menőbb kezd lenni, ezért nekiálltunk előállítani otthon - persze csak egy lényegében alkoholmentes változatban, de kit érdekel, ha a szénsav olyan dús, hogy a fejünkbe száll, az íze pedig hihetetlenül tiszta. Alkoholos gyömbérsört már készítettünk.

Miért álljak neki otthon?

Ugyan egyre többféle cider kapható már nálunk is, a legkézenfekvőbben elérhető márkák túlaromázott, túlédesített lónyálak, ráadásul túlságosan drágák. A világ cidert kedvelő országaiban nem csak az alkoholos almaborok kedveltek, egyszerű szénsavas almaleveket is gyakran fogyasztanak, például az USA-ban hálaadáskor. Elképesztően egyszerű előállítani otthon, és valóban van valami ünnepi jellege, ami akár karácsonyra is jó lehet az absztinens, kismama, gyerek vagy autóvezető vendégeknek.

Szükséges alapanyagok

  • Almalé. Igazi, nem koncentrátumból készült, nem 12 százalékos, nem cukrozott, nem tartósított, hanem valódi préselt almalé. Ezeknek a színe nem lesz olyan tiszta és áttetsző, mint a cidereké, az ízük viszont biztosan jobb. A fermentáláshoz cukorra van szükség, ezekben az almalevekben pedig kell lennie megfelelő mennyiségnek a kémiai folyamatok beindulásához.
  • Élesztő. A legtöbb külföldi recept pezsgőélesztőt javasol, esetleg sörélesztőt, ami nálunk sem elérhetetlen, mi azonban egyszerű sütőélesztővel készítettük a kísérleti adagot, és tökéletesen működött. Sokan aggódnak az élesztős mellékíz miatt, a valóságban ennek szerencsére nyoma sincs. Az arányok: körülbelül 1 teáskanál élesztő kell 4 liter almaléhez.
  • Kapcsos üvegek, plusz egy műanyag palack. A kapcsos üvegek a legbiztonságosabbak a házi fermentáláshoz, de szükség van egy adagra, amit műanyag palackba töltünk, ezen tudjuk ugyanis a legjobban ellenőrizni a folyamat előrehaladását. Ha a palack kőkeményre dagadt, bepakolhatjuk az egész adagot a hűtőbe, ahol folytatódhat a szénsavasodás. Minden eszköz legyen nagyon tiszta.

Forrás: Táfelspicc

Idő

Van, aki szerint szuper cider lesz az egyszerűen bepalackozott, szobahőmérsékleten hagyott almaléből is néhány hét után, gyorsabb és biztonságosabb azonban, ha az almalevet egy nagy edénybe (pl. kovászos uborka készítésére szolgáló üveg vagy lavór) öntjük, egy pohárnyit kiveszünk, meglangyosítunk, feloldjuk benne az élesztőt és visszaöntjük. Ínyencek ezen ponton akár fűszereket is adhatnak a levükhöz - vaníliát, gyömbért vagy fahéjat, esetleg szegfűszeget egy nagyon karácsonyi kiadásért, mi azonban éppen a tiszta almaíz és a friss, sercegő szénsav találkozásáért álltunk neki a feladatnak, ezért mellőztük ezt a lépést. Alaposan elkeverjük, ezután öntjük egy tölcsér segítségével kisebb üvegekbe. Sötét, szobahőmérsékletű helyen hagyjuk erjedni körülbelül 24-36 órán át, ameddig a műanyag üveg egészen meg nem keményedik. Ekkor a hűtőbe tesszük, és további 12 órát várunk az első kóstolással.

Továbbfejlesztés

A kész ciderrel aztán rengeteget lehet játszani: készíthetünk belőle forralt bort a szokásos módon, némi rum, narancsszeletek és fűszerek hozzáadásával. Ciderrel főzni is jó: remekül illik hagymalevesbe, zsíros sültek, például csülök és oldalas alá, de lehet vele gyökérzöldségeket glaszírozni vagy ragukat főzni. Egy szép üvegben karácsonyi ajándéknak is menő, de vigyázat, kevesebb mint 1 % alkoholtartalma azért lehet!

Receptjeink ciderrel:

Forrás: Táfelspicc

cideres hagymaleves

Forrás: Táfelspicc

birodalmi kacsaszív