Nem csak Baja és Szeged létezik

halászlé, hal, halétel
Vágólapra másolva!
Paszírozni, nem paszírozni, kell bele csuka, nem kell bele csuka, kimeríthetetlen téma és vitaforrás, pedig egy halászlé minőségét nem ezek a lokálpatriótizmusok határozzák meg, hanem a hal és a paprika minősége. 
Vágólapra másolva!

Takács Lajossal új sorozatot indítunk, amelyben egyszerű alapvetéseket veszünk át, próbálunk rávilágítani, azért mert valamit mindig így szoktunk csinálni, az a valami még lehet hülyeség. A sorozat első részében a salátákkal foglalkoztunk, most a halászlé következik.

Ez itt a tőponty. Forrás: Táfelspicc

Az alapanyag

Már ha ponty az. Ha ponty, akkor ideális esetben szikes talajú gazdaságból származó, zsírosságban a tükör (zsíros) és a nyurga (száraz) között elhelyezkedő tőponty az ideális. Az is tavasszal a legideálisabb, mert az állatok akkorra szabadulnak meg a télire felhalmozott zsiradékoktól, húsuk abban az időszakban a legjobb minőségű.

Feketekagyló, amiből öt perc múlva leves lesz Forrás: Táfelspicc

De ki mondta, hogy egy hallé csak ponty lehet? Sőt, hal? -veti fel Takács, és itt kerül elő a fekete kagyló, abból is a kifejezetten kicsi, ízletes, Mont-Saint-Michelben élő, amiből tíz perc alatt elkészül a leves. Más se kell hozzá, mint egy nagy lábos egy kevés vízzel az alján, erre kerül a kagyló, és magas lángon, fedő alatt 5 perc alatt készen is van. Ekkor locsolja meg beurre blanckal, összerázza és már lehet is fogyasztani az édes, vajas kagylólevest. Ami szintén egy halászlé pár alapanyagból.

Beurre Blanc recept

Alapanyagok:

  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 dl fehérborecet
  • 1 evőkanál finomra vágott salottahagyma
  • 1/2 kg vaj

A hagymát egy kevés vajon lepirítom, hozzáadom a bort, ecetet és tíz percig forralom. Alacsonyra veszem a gázt, és a kockákra vágott, jéghideg vajat egyenként hozzádobálom, miközben az edény körkörös mozgatásával keverem. Az utolsó kockákat már a tűzről levéve keverem hozzá. Sózom. Sűrű, krémesnek kell lennie.

Jó paprika Forrás: Táfelspicc

A legfontosabb alapanyag: a paprika

A bolti paprikafelhozatal lelombozó minőségéről már írtunk mi is, sajnos aki komolyan veszi a halászlé, és a pörkölt kérdést, kénytelen útra kelni és Baja, Szeged környékéről, akár Szerbiából hozni magának tökéletes fűszerpaprikát.

Takács utóbbi teszt győztesét, a bezdani Kiss család paprikáját használja. Ez sajnos máshogy nem megy, csak így, hiába ez a magyar konyha alapvető fűszere, boltban egyelőre nincs jó paprika.

Még egy kis jó paprika Forrás: Táfelspicc

Fűszer!? Zöldség!?

Bár azért van öt ujjunk, mert a halászlébe öt alapanyag kell -hal, hagyma, paprika, só, víz- azért van, ami elfér benne és nem az íze, inkább frissítő hatása miatt. Takács teljesen gátlástalanul rak egy kevés gyömbért, thai citromfüvet és egy ízesítőcsokrot az alaplébe.

Alaplébe, ugyanis a halak csontjait, fejét felönti egy lapos edényben egy kevés vízzel, ebbe helyezi a fűszereket, felforralja, majd 15 percig gyöngyözve főzi. Kevés száraz fehérbort ad hozzá és leszűri.

Olívaolajat a halászlének! Forrás: Táfelspicc

Ezt a levet lezsírozza, amit gyümölcsös, friss ízű olívaolajjal pótol vissza, majd ezt felmelegítve keveri bele a fűszerpaprikát, és azt 5 percig erősen forralva hagyja feloldódni.

Ponytfilék és belsőség Forrás: Táfelspicc

Főzési idő

Ebbe a lébe kerülnek a ponytfilék, de éppen csak egy percre, hiszen annyi elég egy halhúsnak, hogy elkészüljön, friss és üde maradjon. (A halat 5-6%-os sóoldatban áztatta főzés előtt 20 percig)

Ilyen is lehet egy friss és teljesen hazai halászlé, amelyben a cél a lehető legfrissebb, legkönnyebb ízek elérése, kiemelése.