A természet okosabb, mint bármelyik anya

terhes diéta, terhesség, illusztráció
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Túl sok zsírt viszek be - magyarázta, és a kezében lévő hat szem mandulából kettőt óvatosan visszatett a tányérba. Ekkor volt Anna hat hónapos terhes. Minden falatot konyhai mérlegen mért le, étkezési naplót vezetett, hogy véletlenül se lépje túl az 1200 kalóriát, esténként háromnegyed órát futott. Anna pregorexeiás volt. 
Vágólapra másolva!

A pregorexia étkezési zavar, hasonlóan az anorexiához (kóros soványság), bulimiához (falásrohamokat követő hashajtó, önhánytatás) és ortorexiához (kizárólag egészségesnek tartott ételek fogyasztása). Az étkezési zavarokkal küzdők közös jellemzője, hogy az evéssel és testükkel kényszeresen, az átlagnál sokkal többet foglalkoznak, gyakran életük más területeinek, például szociális kapcsolataiknak rovására. Oké, ez mondjuk a gasztrorovatunk teljes szerkesztőségére igaz, de mi ezt élvezzük. Ők nem. Az étkezési zavarok ugyanis gyakran járnak együtt szorongással, önértékelési zavarral, a saját test torz, negatív megítélésével.

Forrás: AFP/Hans Wiedl

A pregorexiások esetében ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a terhesség alatt kényszeresen ügyelnek arra, ne hízzanak el, azaz ne vigyenek be túl sok kalóriát, és a természetes gyarapodást is igyekeznek edzéssel kompenzálni. Anna a nyolcadik hónapig futott, akkor egy pecsételő vérzés megijesztette annyira, hogy abbahagyja az edzést, a kalóriamegvonást azonban teljes terhessége alatt komolyan vette. Végül ugyan egészséges kisfiút szült, de szoptatni már nem tudta. A szülést követően öt kilóval volt könnyebb, mint a teherbeesése előtt, 44 kiló a 160 centijéhez.

Annák a világban

A pregorexia nem szerepel a pszichiátriai betegségeket leíró DSM 5-ben, de a nyugati világban egyre több orvos, pszichológus foglalkozik a témával, ami nem csoda. Egyre több a pregorexiás.

Egy evészavarokra specializálódott denveri orvos, Dr. Ovidio Bermudez szerint az amerikai nők 30 százaléka nem szed fel eleget a terhessége alatt. A doktor ugyan nem állítja, hogy ezek a nők mind pregorexiában szenvednének, de közülük sokan küzdenek az étkezési zavarok valamilyen formájával. Az orvos szerint nem ritka, hogy pregorexia csak egy korábban már meglévő probléma, például az anorexia, várandóság alatti megnyilvánulása.

De mi a helyzet Magyarországon? Mennyire gyakori Anna története? A MÁV kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa, dr. Vermes Gábor szerint nálunk nem jellemzőek a pregorexiás várandósok. Szerencsére.

"A gyerek a pocakban tudja, mi kell neki, és ami kell azt el is veszi." - mondta. Ha az anya nem étkezik megfelelően, az mind a gyerek, mind az anya egészségi állapotára is hatással van. Amikor például a magzat csontot épít, kalciumot von el az anya szervezetéből, és ha nincs elég bevitt kalcium, hát szerez a fogakból. Ugyanígy működig ez a magzati vérképzésnél, amihez pedig vasra van szüksége a babának. Nem véletlenül gyakori a terhességi anémia, vagyis a vérszegénység.

"Azt javaslom, hogy az anya ne számolgassa a kalóriákat, egyen igény szerint, de figyeljen a minőségi táplálkozásra, igyon eleget és táplálékkiegészítésként fogyasszon heti rendszerességgel különböző nyomelemeket. Ez pedig nemcsak a terhesség, de a szoptatás idején is fontos." - javasolja a doktor, aki szerint a természet sokkal okosabb, mint bármelyik mama vagy orvos, érdemes hát hallgatni rá.