Létezik jó bolti virsli?

frankfurti káposzta
Vágólapra másolva!
A hazai piacon kapható vörösáruk és a virsli frontján mintha megállt volna az idő, és az általános minőség még mindig olyan, mintha a legsötétebb kilencvenes években lennénk. 
Vágólapra másolva!

A hazai virslihelyzet még mindig elkeserítő (de nemcsak a virsli, hanem minden, hentesnél kapható ún. vörösáru, a szafaládétól kezdve a különböző felvágottakon keresztül a debreceniig bezárólag). Jól mutatja a hentesmesterség lemaradottságát, hogy bármelyik szomszéd országban jobb minőségű sztenderd virsliket és felvágottakat kapunk, mint itthon.

Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítója, a Gault & Millau főszerkesztője, azzal érzékeltette a problémát, hogy az idén először kiosztott Aranyszalag Minőség tanúsítvány odaítélésekor egyetlen komolyan vehető hazai cég sem jött szóba ebben a kategóriában. „Sajnos ezt a területet még mindig olyan szinten hatja át a – csúnya szóval – költségtudatos gondolkodásmód, hogy lehetetlen minőséget várni.”

Forrás: Jeremy Keith/Flickr

Ha lemondunk arról, hogy igazi, hentesnél készült virslit együnk, akkor sincs túl könnyű dolgunk. Ha Egerben járunk, vagy ott élünk, mindenképpen érdemes tenni egy próbát a Pásztor Hús Kft. juhbeles marhavirslijével, ami a Bűvös szakács egy régebbi virslitesztjén a legjobban szerepelt, vagy Biatorbágyon a Czimer Hús virslije is kiemelkedik az átlagból.

De mindenekelőtt le kell számolnunk azzal a tévképzettel, hogy a jó virsli olcsó. Ahogy a jó kenyér, a finom hús és a minőségi sonka sem kategóriájának legolcsóbbja, úgy a viszonylag jó virsliért is mélyebben a pénztárcába kell nyúlni.

A virslivásárláshoz csak ismételni tudjuk a tavaly elmondottakat: lehetőleg 80% vagy a fölötti hústartalmú terméket keressünk, a csomagolásra aggatott frankfurti - és semmilyen más - jelzőnek pedig ne dőljünk be, a mai Élelmiszeripari Törvények finoman szólva nem hagyománykövetőek.

Ha a hústartalomra odafigyelve vásárolunk, nagyon kellemetlen meglepetés nem fog érni – ráadásul szinte minden komolyabb kínálattal rendelkező hiperben találunk a célnak megfelelő virsliket. A nagyobb gyártók, mint a Zimbo, a Pick vagy a Wiesbauer mind árulnak ebben a kategóriában terméket.

Ezt mi csináltuk. Ronda, de finom. Forrás: Táfelspicc

Az igazán jó virsli az osztrákoktól jön

Tetszik, nem tetszik, ha valamelyik hentesnél (Fény utcai piac, Hunyadi tér) igazán jó virslire akadunk, az nagy valószínűséggel osztrák import lesz, ezért érdemes kérdezősködni. Ha nagy szerencsénk van, és arra járunk, vagy onnan jövünk hazafele, a Trünkel Wiener Wurst, vagy a Radatz frankfurterje jó választás, ezekről a termékekről egy virslihelyzetet jól ismerő forrásunk igen kedvezően nyilatkozott.

Készíthetnek otthon is

Még pont belefér a következő egy napba, hogy elszaladjunk a piacra, vegyünk marhacombot, szalonnát, és összedobjunk egy igazi házi virslit. Ijesztően hangzik? Nem az. Mi is megcsináltuk, és sokkal egyszerűbben ment, mint azt vártuk. Ennek fényében pláne nagyon szomorú, hogy a hentesek itthon ilyen rissz-rossz virsliket árulnak (tisztelet a kivételnek).

Utopenec Forrás: Táfelspicc

Nemcsak főzni lehet

Noha itthon a szilveszteri virslit hagyományosan főzik, és tormával, mustárral vagy ketchuppal fogyasztják, nyugodtan rugaszkodjunk el ezektől a megoldásoktól. A német vonalat követve például adhatjuk átmelegített, dinsztelt savanyú káposztával, főzés helyett pedig nyugodtan süssük, vagy készítsünk utopenecet belőle – ha most nekiállunk, holnap éjfélre még pont kész lesz.