Csak kettő maradhat

Mautner Zsófia Főzőiskola Alapfok, Welther Klára Francia konyha magyar szívvel
Mautner Zsófia: Főzőiskola Alapfok, Welther Klára: Francia konyha magyar szívvel
Vágólapra másolva!
"Egy szakácskönyv is elég a polcra" áll a Francia konyha magyar szívvel c. szakácskönyv hátoldalán. Amikor egy rengeteg szakácskönyvet látott felhasználó ilyesmit lát, mindenre gondol, csak arra nem, ez a könyv tényleg elég önmagában. Nem is elég. De egy másik könyvvel kiegészítve már tud valami zseniálisat.
Vágólapra másolva!

Aki ma indul bevásárolni, nem lesz ideje semmire. Ezzel a két könyvvel azoknak még így is okozhat örömet, akik egyáltalán, semmennyire, de tényleg nagyon nem tudnak főzni, ezért rettegnek, ügyetlenkednek, utálják az egész főzőcskét, de valahol mélyen mégis szeretnének precíz és széles alapokra szert tenni. Az első könyv bátorít, a második pedig mindent tud, amit egy felbátorodott kezdő már fel tud használni.

Mautner Zsófia: Főzőiskola Alapfok, Walther Klára: Francia konyha magyar szívvel Forrás: Táfelspicc

A kettő ezért párban az igazi, ezek együtt A tökéletes magyar kezdőcsomag a konyhában. Miért párban?

Minimalista megoldások jellemzőek mindkét könyvre Forrás: Táfelspicc

Az első lépcsőfok

Mautner Zsófia most nem találta fel a spanyol viaszt, könyve viszont annyira kellett, mint egy falat kenyér. Ugyanis egyszerűen összebetonozta egybe, hitelesen és jól a hazai viszonyokra ma jellemző gasztronómia kezdő lépcsőfokának elemeit. Palacsinta, rántás, és egy könyvvel összecsomagolt DVD, amelyen oktatóvideók formájában tanítja meg a konyhába először belépőket például késsel vágni.

A truváj a DVD, mert így egy helyen -pláne a könyvvel közösen használva- van technológia, receptek, tanácsok az első lépcsőfokhoz. Minden ott van, minden jól van ott, és minden magyar nyelven van ott. Nincsenek zavaró sallangok, csak a mankó a felhasználó élete első palacsintájához, lencsefőzelékéhez, fasírtjához, piskótájához, főtt rizséhez és sült csirkemelléhez. Kézen fogva vezeti a kezdőt 2013 magyar konyháinak rögvalóságában, ahol elég kevesen szűrnek mártást, viszont annál többen dobják ki a sokadik szakadt palacsintát, és szárítják porrá a csirkemellet.

Igen, a témát épp elég hiteles oldal -mi is- dolgozta fel az interneteken, ahol havi 3990 forintért mindenre elő lehet fizetni, de a könyvek és az internetek közötti különbséget talán nem kell magyaráznunk. Akinek igen, vegyen internetek-előfizetést karácsonyra, és egy borítékban adja oda a célszemélynek megfelelő url-ek gyűjteményét, ami amúgy szintén jópofa ötlet.

Az első nagyon széles lépcsőfok

Walther Klára Francia konyha magyar szívvel című könyve olyan, mint a Larousse gasztronómiai enciklopédiát és Julia Child könyvét gyúrta volna össze valaki. Magyarul. Ezt a témát nem az internetek, hanem más szakácskönyvek dolgozták már fel, nem is egyszer. Csak nem jelentek meg magyarul (Julia Child: Mastering the art of french cooking, vagy a The professional chef), vagy megjelentek, de a napi munkában nehezen kezelhető struktúrában (Larousse gasztronómiai lexikon).

A kötet precízen és szikáran vezeti be az olvasót a konyhai alapoktól, az alapanyagok megvásárlásától kezdve a tisztitás, hámozás, darabolás és filézés műveletein át az alaplevek, mártások, és a francia konyha közismert fogásainak világába.

Walther Klára könyve tele van technológia képsorozatokkal Forrás: Táfelspicc

Julia Childhoz hasonlóan először az alapanyagokat, majd az alaptechnológiákat, végül az ezekre épülő recepteket mutatja be, ezzel maximalizmusra kényszerítve a felhasználót. A precizitásért cserébe, aki nem tudja hogyan kell húst kötözni, zöldséget válogatni, mosni, darabolni és hámozni, leveket szűrni, tésztát gyúrni, innen azt is megtanulja. Kénytelen megtanulni, mert alaptechnológiák nélkül nincs előrelépés.

A biztos és széles alapokat semmiből sem lehet jobban megtanulni ebben a pillanatban magyar nyelven, aki ezen átrágja magát, bármilyen szakácskönyvet bátran a kezébe vehet, és mindent nevetve fog megfőzni belőle.

Egy baja van, -azon túl, akik már rendelkeznek a fent említett Julia Child és The Professional chef könyvekkel, mert nekik nem nyújt újat- hogy egy ilyen alapos műben rengeteg a kezdőt frusztráló ismeret, amelyek ugyan elengedhetetlenek a tökéletességhez, de eleinte csupán zavaró mellékkörülmények. Ezért kell mellé a másik.

Együtt a két könyv

Bárki konyhafóbiás, ha ezeket kézbe veszi és komolyan veszi tartalmukat, jövő nyárra megtanul főzni.

Mautner Zsófi: Főzőiskola Alapfok Libri 3990 Ft
Walther Klára: Francia konyha magyar szívvel Geopen 4990 Ft