Fehérboros francia pacal

fehérboros francia pacal
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Fotó: Szabó Balázs [origo]

Elkészítési idő: 25 perc nettó, 120 perc bruttó

Alapanyagok:

  • 1 kg abált pacal
  • 2 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 15 dkg vaj
  • 2 fej sonkahagyma apróra vágva
  • 4 szál kakukkfű
  • öt babérlevél
  • fél liter száraz fehérbor
  • három dl alaplé
  • negyed szerecsendió reszelve
  • 4 db szegfűszeg
  • egy mokkáskanál őrölt fahéj
  • két sárgarépa karikázva
  • fél csokor koriander apróra vágva

A pacalt sós hideg vízben - amennyi ellepi - felteszem a tűzre. Két-három percig forralom, leöntöm a levét, majd a műveletet megismétlem.

A hagymákat 10 dkg vajon magas falú serpenyőben aranybarnára pirítom. Hozzáadom a leszűrt pacalt, a kakukkfüvet és a babérlevelet. Ráöntöm a fehérbort és az alaplevet. Sózom, borsozom, hozzászórom a fahéjat, a szegfűszeget és a reszelt szerecsendiót.

Másfél órára lefedve 180 fokra előmelegített sütőbe teszem. Kiveszem a sütőből és hozzáadom a répát, majd újabb fél órára visszateszem a sütőbe.

Ismét kiveszem a sütőből, meghintem frissen vágott korianderrel, a maradék 5 dkg vajat rámorzsolom, megszórom a zsemlemorzsával és a forró sütőben, már fedő nélkül 10 percig pirítom.