Csapvizet kérni nem kell félnetek

Hungarikum, parád, Szódavizet készít Kivés Gábor vendéglátós
Vágólapra másolva!
Három évvel ezelőttig az éttermeknek kötelező lett volna csapvizet adni a vendégeknek, a szabályt azonban szinte senki nem tartotta be. A vendéglősök hozzáállása érthető, hiszen az ásványvízen és az üdítőn ugyanakkora hasznuk van, mint bármelyik másik terméken. A helyzet mégsem olyan reménytelen, mint gondolnánk, körképünk alapján ugyanis csapvizet szinte mindenhol adnak, csak kérni kell.  
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Egy tavalyi felmérés szerint az amerikai éttermi vendégek körében az egyszerű csapvíz volt a legnépszerűbb ital. Az NPD piackutató cég 2011-es felmérése is ezt támasztja alá: míg az éttermi forgalom 2007 és 2011 között csak egy százalékkal csökkent, addig az étteremben vásárolt italokból 6 százalékkal kevesebb fogy, a vendégek ugyanis egyre inkább átpártolnak a csapvízhez.

A trend oka igen prózai, az amerikai csúcskalauznak számító Zagat szerint egy átlagos amerikai család hetente háromszor eszik étteremben. Ha az étel mellé rendelt üdítőt vagy ásványvizet csapvízre cserélik, akkor az évente 977 dollár (223 ezer forint) megtakarítást jelent egy család számára.

Angliában régóta tartja magát az a tévhit, hogy egy étteremnek törvény által előírt kötelessége minden vendég számára ingyen csapvizet felszolgálni, akár fogyaszt a vendég, akár nem. Ez a gondolat olyan mélyen beivódott az emberek tudatába, hogy a legtöbb étterem inkább ad csapvizet, mert ha megtagadná, az gyakorlatilag megoldhatatlan kommunikációs probléma elé állítaná a céget, ami adott esetben komoly forgalomcsökkenéssel is járna.

Itthon kötelező volt, de senki nem tartotta be

Angliával szemben itthon sokáig valóban létezett olyan szabályozás, amelynek értelmében kötelező volt a vendéget vízzel ellátni. Az 1998-as rendelet szerint a legalacsonyabb kategóriájú, azaz gyorskiszolgálású éttermekben a vendég kérésére, az ennél magasabb osztályú éttermekben pedig kérés nélkül kellett a fizetővendégnek hideg ivóvizet felszolgálni, amennyiben nem rendelt italt.

A jogszabályt - amelynek ivóvízre vonatkozó részét valószínűleg soha egyetlen vendéglátó ipari egység sem tartotta magára nézve kötelezőnek - 2009 februárjában hatályon kívül helyezték, azóta az éttermek, vendéglők és egyéb vendéglátó-ipari egységek nem szegnek meg semmiféle rendeletet, ha nem adnak a vendégnek csapvizet. Arra is van lehetőségük, hogy a csapvizet is pénzért árulják, ha fel van tüntetve az étlapon, de ilyen példáról nincs tudomásunk.

Nagy érvágás az éttermeknek

Egy általunk megkérdezett belvárosi étterem üzletvezetője elmondta, az étteremnek az ásványvízen ugyanakkora haszna van, mint bármelyik másik terméken, ez kétdecis palackokkal és háromszáz forintos árral számolva 200 forint körüli összeget jelent. Az ásványvízforgalomról nagyságrendileg kívánt csak nyilatkozni, heti nyolc, egyenként huszonnégy palackos karton fogy átlagban. Ez havonta 192 ezer forint adózatlan nyereséget jelent. Egy üveg/doboz üdítőitalon körülbelül ugyanekkora a haszonkulcs, de mivel üdítőből jóval több fogy, összességében nagyobb profitot is termel. Még többet a lehet nyerni a házilag készített italokkal. "Egy kóla, ásványvíz vagy másmilyen üdítő esetén nincs nagy mozgástér, egy limonádé árában sokkal nagyobb lehet a szórás két hely között. Annál ugyanis a vendégnek nincs olyan biztos összehasonlítási alapja, lehet játszani azzal, hogy az ember hogyan teszi különlegessé, és ennek megfelelően többet is el lehet kérni érte" - mondta az üzletvezető.

Ennek ellenére hangsúlyozta, ha náluk valaki csapvizet kér, akkor kap, sőt ha nem kér semmiféle italt az ebédhez, vacsorához, akkor kérés nélkül visznek neki jeges vizet. "Ki van adva a felszolgálóknak, hogy mindenképpen vigyenek a vendégnek vizet, ha nem kért semmit az ebédhez. Nemcsak nyáron a nagy melegben, hanem bármikor."

A jelenséget koránt sem nevezhetjük általánosnak, az általunk megkérdezett gyakori étteremlátogatók Magyarországon szinte sosem találkoztak azzal, hogy kérés nélkül hoztak volna neki egy kancsó vagy egy pohár vizet. A helyzet mégsem olyan reménytelen, mint amilyennek tűnik, budapesti tesztünk alapján legalábbis elmondható, ha kérünk csapvizet, akkor kapunk is.

Még a szájukat sem húzták

Az általunk szúrópróbaszerűen végigjárt tíz hely között volt hatalmas adagjai miatt népszerű, kockás abroszos kisvendéglő, felkapottnak mondható kávézó, sokadosztályú söröző, benzinkút kávézója, giroszos, cukrászda, sokak által hipszternek tartott, fiatalos, melegkonyhás szórakozóhely, és haute cuisine étterem is. Egyik helyen sem volt probléma, hogy az egyetlen presszókávénk/giroszunk/süteményünk mellé nagy pohár csapvizet kértünk, még csak szájhúzással sem találkoztunk, sőt akadt olyan hely is, ahol jégkockát is tettek a vízbe. Hasonló tesztet két éve végzett a mindennapi.hu is, az ő munkatársaik még csak nem is fogyasztottak, egyszerűen megkérték a turisták által frekventált helyeken, hogy töltsenek meg nekik egy palackot csapvízzel, és mindenki megtette nekik.

Ezt erősítették meg azok a szerkesztőségi kollégáink is, akik eddig sem voltak szégyenlősek csapvizet kérni az éttermekben. "Mindig kaptam, kivéve egyszer, amikor a néni mondta, hogy ott nagyon rossz a víz, ezért inkább ajánlja az ásványvizet."

"Van fanyalgás mikor csapvizet kérek, szinte mindig, de kihozzák, és még nem találkoztam azzal, hogy felszámolták volna" - árnyalta kicsit a képet egy másik kolléga.

Találkoztunk azonban egy rendhagyó történettel is. "Az egyik kedvenc ebédmenüzős helyemen a szokásos menühöz a jól bevált kancsó csapvizet rendeltük, majd fizetésnél felfigyeltünk a számlára. 500 forintot fizettünk az 1 liter vízért, azaz 50 forint az ára a jó öreg csapvíz decijének. Amikor rákérdeztünk, azt a választ kaptuk, hogy most már egy szűrőberendezésen vezetik át a csapvizet, így tisztított vizet kaptunk ezért a pénzért. De mivel a tisztított víz kérhető szénsavas változatban is, még így is jobban járunk ezzel, mint ha 300-400 forintot fizetnénk egy 2,5 decis szénsavas ásványvízért."

A szóda ereje

A szódavízzel majdnem ugyanaz a helyzet, mint az ásványvízzel és az üdítőkkel. Hasonló haszon van rajta, és mivel a vendéglátóknak az is pénzbe kerül, csak nagyon ritka esetben fordul elő, hogy a vacsora mellé ingyen szóda is jár. A túlárazott, gyakran decinként 50-80 forintért áron árusított szódavíz és a hasonló árú ásványvíz legnagyobb károsultjai a fröccskedvelők. Évek óta kárhoztatott jelensége a budapesti éjszakai életnek, hogy egy viceházmester (2 dl bor, 3 dl szóda) árának majdnem ugyanakkora részét teszi ki az ásványvíz, mint a bor, és akkor a védőitalként fogyasztott sportfröccsről (1 dl bor, 4 dl szóda) még nem is beszéltünk.