Angliában már séfek kampányolnak a moslékért

malac moslék
Vágólapra másolva!
Hugh Fearnley Whittingstall és Georgio Locatelli is támogatja azt a mozgalmat, amelynek célja, hogy újra lehessen moslékkal etetni a sertéseket..
Vágólapra másolva!

Környezetkárosító és drága az a gyakorlat, amelyet Anglia és az EU 2001-óta folytat a sertéstenyésztés szabályozásában, hogy az állatokat ipari körülmények között tilos konyhai maradékkal (szép magyar kifejezéssel: moslékkal) etetni - állítják a The Pig Idea mozgalom elindítói, akik azt szeretnék elérni, hogy újra lehessen moslékkal etetni a malacokat.

A The Pig Idea kampánya Forrás:
A The Pig Idea kampánya Forrás: ThePigIdea

A rendelkezést annak idején egy járvány hívta életre, ám kritikusai szerint kontraprudiktív, és környezetkárosító hatása bőven meghaladja az általa hozott nyereséget. A jelenlegi szabályozás ugyanis jelentősen megnövelte egyfelől a sertéshús előállításának költségét, másfelől a tenyésztők takarmányigényét - márpedig az utóbbi kielégítésére komoly esőerdő területeket kellett kivágni, ami nem a legzöldebb megoldás.

"A malacok igen jó megoldásai lehetnének a jelenlegi élelmiszerhulladék problémának, mivel nagy hatékonysággal alakítják át a konyhákból kikerülő nagy mennyiségű ételmaradékot sertéshússá" - mondja Hugh Fearnley Whittingstallt séf a honlapon, aki maga is támogatója a mozgalomnak. A célkitűzésekkel sokan nem értenek egyet, ők azt hangsúlyozzák, hogy a 2001-es száj és körömfájás-járvány azért tört ki, mert egy sertéstelepen illegális éttermi hulladékot adtak a malacoknak, nyolcmilliárd fontba került Angliának, többmillió sertés lemészárlásához vezetett és ezrek vesztették el a munkájukat.

Az ételmaradékok sertésekkel feletetését betiltó rendelet ennek a fent említett angliai járványnak a következménye. Megalkotása idején több, sertéstenyésztéssel foglalkozó és moslékkezelő üzemekbe beruházó tagállam ellenezte.

Az ételmaradék (amely tartalmazhat állati fehérjéket) és a moslék fogalma keveredik a köznyelvben, ugyanis moslék a meleg vízzel kikevert dara is, amelynek etetése továbbra sem tilos, csak az emberi ételmaradéké, amely, ha nagy mennyiségben képződik itthon azt az ATEV-vel kell megsemmisíttetni.

Az ATEV nem ingyen dolgozik, a moslékért viszont fizettek, de legalábbis elvitték a sertéstartók, hogy még érthetőbb legyen a bonyolult érdekeltségek sora.