Hol együnk-igyunk a Balatonon?

száz százalék balaton
Vágólapra másolva!
Már a Balaton sem olyan, mint régen, de rá kivételesen az érvényes, hogy jobb lett. Jobb, de még mindig nem lehet beülni bárhova, és meginni bárkinek a borát, ezért készítettünk egy útmutatót.
Vágólapra másolva!

Hol vegyünk helyi bort? Mármint jót.

Az élelmiszerboltok kínálata finoman szólva felejtős. Ez egyaránt igaz az északi és a déli partra. Akad egy-két szupermarket meg multi a tó mindkét felén, ahol balatoni borokra tehetünk szert, de a vadászterület elég szűkre szabott, leggyakrabban még a budapesti üzletek kínálatát sem éri el.

Szóval mit tehet az, akinek nyaralója van valamelyik parton, vagy csak egy hétvégére ruccanna le a tóhoz, és helyi bort szeretne inni?

Száz százalék Balaton Forrás: Pal / Homola pincészet

Mondjuk, megveszi Budapesten, bepakolja a csomagtartóba, lent meg szépen megissza. De ma már azért szerencsére ennél több alternatíva kínálkozik.

A pince nem olyan egyértelmű

Persze erre joggal mondhatná bárki, hogy ha már a borozhatnék a fő motiváció, miért nem keressük fel magukat a pincészeteket?

A bortúrát, pláne, ha több pincészetet szeretnénk meglátogatni, nem olyan könnyű megszervezni. A pincelátogatás külön műfaj, külön kirándulás, és nem biztos, hogy a család minden tagja részt akar venni benne. Természetesen ez a legcélravezetőbb, ha helyi borhoz akarunk jutni. Egy alapszabályt azonban ne felejtsünk el! Előzetes bejelentkezés nélkül akkor se vágjunk neki a pincetúrának, ha a borász egyenes ági rokonunk.

A borász ugyanis nem feltétlenül rostokol a pincéjében, vagy ha igen, az neki speciel a munkahelye, tehát a legtöbb esetben épp dolgozik. Azt viszonylag kevesen engedhetik meg maguknak, hogy a teljes üzemmódban működő pince mellett állandóan nyitva tartó kóstolóhelyiséget és kvázi saját borboltot üzemeltessenek, de azért erre is akad példa (Jásdi Borterasz, Szászi, Légli, Figula).

A szaküzletek

2007-ben alapították meg a Balaton Borgalériát, kínálatuk a balatoni régió mind a hat borvidékét felöleli (Badacsonyi, Balatonboglári, Balaton-felvidéki, Balatonfüred–Csopaki, Nagy-Somlói és Zalai), 50 pince 200-féle borát árusítják. Füreden és Csopakon van kiskereskedelmi boltjuk, oda érdemes betérni jó fogások reményében.

Pár éve a Bortársaság is nyitott borboltot szintén Balatonfüreden.

Bortársaság Balaton Forrás: Bortársaság

A Bortársaság Balaton Borboltjában a választék 90 százalékát balatoni borok alkotják. Tíz százalékban a legfontosabb borvidékek egy-egy tétele van jelen, arra az esetre, ha esetleg egy külföldinek épp Füreden szottyanna kedve valamiféle képet alkotni a magyar borokról. Ebben a szaküzletben olyan balatoni tételek is szép számban szerepelnek, melyek a Bortársaság többi boltjában nem érhetők el, például Figula vörösborok, Káli Kövek Kavics, és hasonlók.

Ha egy kicsit messzebb merészkedünk az északi parttól, érdemes ellátogatni a Balaton borrégióhoz tartozó Somlóra. A Somlói Borok Boltja, ahogy a neve is mutatja, félúton található a hegytetőre vezető turista nyomvonalon. A hegy valamennyi borásza képviselteti magát a boltban, ahol több mint 130 féle somlói bor kapható.

A déli parton nem csak a víz sekélyebb

A déli parton szegényesebben csordogál a borfolyam. Itt nemigen akadunk borszaküzletre. Siófok szívében ugyan üzemelt egy néhány évig, de miután felépült a pláza, nem bírta a versenyt az Alexandrával, amely saját borszaküzletet üzemeltet a könyváruházon belül. Ennek a felhozatalával csak az a baj, hogy még a Balatonon sem fókuszál a helyi tételekre. Annál több viszont a villányi. De miért innánk Siófokon villányit?

Szóval a déli parton szinte elkerülhetetlen, hogy magukat a pincészeteket keressük fel, ha helyi borra szeretnénk szert tenni. A helyi borászok ajánlják még a balatonboglári borudvart, illetve a szintén boglári Paletta borbisztrót, mindkét helyen viszonylag széles a balatoni borok palettája.

Létezik a Dél-Balatoni Borút Egyesület. Hogy pontosan mire jó, az nem világos. Elméletileg a Borúti Kartában a borturizmushoz kapcsolódó szolgáltatások minősítésének alapfeltételeit rögzítették. A honlapjuk arra jó, hogy némi hasznos információhoz jussunk az egyes pincészetekről.

Nemcsak inni, enni is kell

Pár éve igencsak gondban voltunk, ha a Balatonon szerettünk volna valami tényleg finomat enni. Az itteni éttermek nagy része ugyanis egészen a legutóbbi időkig, még öt-hat évvel ezelőtt is azt gondolta, hogy van keresnivalójuk a nyolcvanas években működőképes üzleti modellel (német turistákat gyenge kajával úgy lehúzni a szezonban, hogy a pénz egész évben kitartson). Nagyítóval kellett keresni az olyan éttermeket, ahol nem éreztük magunkat kényelmetlenül azért, mert nem sikerült nekik semmi érvényeset kitalálni a rendszerváltás óta eltelt tizenöt év alatt.

Kicsit késve, kicsit lassan, de itt is beindult valami (ezredszer is köszönet érte Csapody Balázsnak és a Kistücsöknek), ma pedig már ott tartunk, hogy van öt-hat stabil minőséget hozó, jó hely, ahova nem kell pironkodva vinnünk a nyugatnémet ismerősöket.

Persze korai lenne még elégedetten hátradőlni, mert amíg a rossz pizzát és giroszt kínáló tóparti helyek vannak többségben, addig nem mondhatjuk, hogy a Balaton fenntartások nélküli turisztikai célpont lehet (minden egyes településre kellene legalább egy finom, friss ételeket kínáló vendéglő vagy étterem vagy bisztró vagy lacikonyha).

Viszont a tavaly és idén sorban nyíló jó helyek miatt egy picit örülni már nem tilos. A halsütőket nem vettük bele a felsorolásba, csak az éttermeket.

Bock Bisztró Balaton Forrás: Bock bisztró facebook

Bock Bisztró Balaton

Hol? Vonyarcvashegy, Helikon utca 22.
Tel.: +36 20 246 8020

Némileg késve nyílt meg a Bíró Lajos nevéhez köthető Bock-franchise balatoni helye (többször halasztották el a nyitást az elhúzódó építési-felújítási munkálatok miatt). A vonyarcvashegyi étterem-panzió talán kissé kiesik a főként a tó keleti felére koncentrálódó turistatömeg útjából, viszont így legalább a Keszthely–Badacsony–Balatonfenyves–Fonyód négyszögnek is van egy igazán figyelemreméltó étterme. A kínálat a Bocktól már megszokott stílust hozza, természetesen némiképp a tó adottságaihoz illesztve.

Kistücsök étterem Forrás: MTI/Varga György

Kistücsök
Hol? Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky utca 25.
Tel.: +36 84 360 133

Persze-persze, ezt már mindenki ismeri, de egy ilyen összeállításból akkor sem hagyható ki. Csapody Balázs étterme az első balatoni hely volt, ahová nemcsak a környékről volt érdemes beugrani egy ebédre vacsorára, hanem messzebbről is. Sőt. Ebben az évekkel ezelőtt még szomorú régióban az első volt, ahova egyáltalán érdemes volt beülni. Nem túlzás azt állítani, hogy ők indítottak itt el valamit, és az, hogy ma már több érdekes és jó hely van a tó körül, jelentős részben nekik köszönhető. Ráadásul máig képesek étlapról étlapra emelni a tétet.

Mi a kő étterem Forrás: MI a kő Facebook

Mi a kő
Hol? Köveskál, Fő utca 25.
Tel.: +36 20 3315189

A helyet tavaly nyár végén nyitotta meg, a Trombitás borházat is üzemeltető Trombitás Tamás, hosszú bürokratikus tortúrát követően. Rövid, szezonális étlap, házias, otthonos ételek.

Kővirág étterem Forrás: Kővirág Instagram

Kővirág
Hol? Köveskál, Fő út 9/a
Tel.: +36 20 5684724

Az északi part nagy öregje, évek óta várja a vendégeket kiszámítható és magas színvonalon. Szinte naponta változó kínálat, szigorú szezonalitás, profi, stabil konyha, rendkívül hangulatos, otthonos környezet.

Sparhelt bisztró Forrás: Sparhelt Bistro Facebook

Sparhelt
Hol? Balatonfüred, Szent István tér 7.
Tel.: +36 87 950 406

Nagyon úgy tűnik, hogy noha a Balaton gasztronómiai fellendülése a déli parton kezdődött, mára az északi part nemhogy beérte a komolyan vehető éttermek számát tekintve a délit, de meg is előzte. A tavaly augusztusban nyitott Sparhelt bisztró például az egyik legizgalmasabb hellyé vált azonnal, nem túlgondolt, de izgalmas és ötletes ételeket kínál, bár az árai inkább a középkategória felső részében vannak.

Baricska csárda Forrás: baricska.hu

Baricska csárda
Hol? Balatonfüred, Baricska-dűlő
Tel.: +36 87 950 738

Régi, patinás hely, már az 1800-as évek elején hírnévre tett szert. Sokáig amolyan turistacsapdaként működött, és a tömegigényeket elégítette ki. A veszprémi Chianti étterem tulajdonosai nemrég új életet leheltek belé. Konyhája a fine dining szellemében újragondolt ötvözete a hagyománynak és a trendinek. A helyi, minőségi alapanyagokra bazírozott fogások egyben a balatoni boroknak is lehetőséget adnak, hogy hazai pályán valami nagyot villantsanak.

Koloska csárda
Hol? Balatonfüred, Koloska-völgy
Tel.: +36 87 703 037

Egy csárda a természet lágy ölén. Erdőzsongás és patakcsörgedezés szolgáltatja az asztali zenét. A konyha fő erőssége stílusosan a vadétel, de a balatoni halak íze, állaga is szakértelemről árulkodik. Itt minden az, aminek látszik, harcsa vagy épp fogas természetesen a Balatonból kerül a tányérba, a szarvas-, őzutánpótlásról a helyi vadásztársaság gondoskodik. Különösen a párolt vaddisznószeletet ajánljuk a nagyérdemű figyelmébe, mert vaddisznóhússal egyre ritkábban találkozni az étlapokon.