Füstöljön zöldséget, jobb, mint a kolbász!

füstölt fokhagyma paprika zöldség címlap
Vágólapra másolva!
A füst nem csak a húsnak jár, sőt, zöldséget bárki fel tud turbózni otthon egy kis füsttel, a végeredmény pedig zseniális lesz.
Vágólapra másolva!
Forrás: Táfelspicc-Péter Anna

Paprika és fokhagyma

A füstölt fűszerpaprika és a fokhagyma egészen komoly fegyvertények még egy húsevő konyhában is, vegában pláne. A fokhagyma minden levesbe, ételbe pontosan ugyanúgy használható, cserébe a saját aromáin túl beleviszi a fogásba a füstöt is, ami egy rizottó vagy aglio olio peperoncino spagetti, esetleg egy fokhagymakrémleves esetében teljesen új dimenzióba helyezik az ételt.

Hideg füst: 30 fok alatti, lassú füstben, akár napokig áll a hús, hal, ez az eljárás tartósít
Meleg füst: 70-80 fokon, rövid ideig (15-30 perc) tartó, ízesítési eljárás, nem tartósít, ezt használjuk most

Hogyan?

A fokhagymát nyersen, egész fejben kell füstölni, a később ismertetett módszerrel, és 5 perc alacsony lángon hevítésre 20 perc füstben tartással füstöljék melegen. A végeredmény – mivel a füstben a hagyma kicsit megfő – kevésbé lesz karcosan csípős, így akár magában is élvezettel fogyasztható.

A füstölt paprika finomra darálva egészen különleges paprikaőrlemény, amelyet elsősorban nyersen, ételek megszórására, ízesítésére (vajas vagy zsíros kenyér, kecskesajtgombócok, körözött, rántotta, tükörtojás) lehet használni. Babos, gombás ételekbe is nagyon jól illik, és aki fűszerpaprikázza a lecsót, tegye ezzel!

Füstölt paprika darálás előtt Forrás: Táfelspicc-Péter Anna

Hogyan?

Fűszerpaprikát vagy bármilyen csöves paprikát (aki hozzáfér, füstöljön jalapenót, akkor kapja a chipotlét, a világ egyik legcsodálatosabb paprikáját, amit tegyen el ecetben sok fokhagymával, recept a linken) először napon vagy 50 fokos, szellőző sütőben szárítsák csörgősre. (Az alapanyagot érdemes felszeletelni szárítás előtt, gyorsabban elkészül.) Majd úgy tegyék be füstölni 5 perc alacsony lángon hevítésre, 20 perc füstben tartásra. De vehetnek jó minőségű szárított füzért is (ne turistacsalogatót, hanem paprikatermelőtől).

Ecetes chipotle Forrás: Táfelspicc

Fontos: egyiket sem érdemes füstölt húsokat tartalmazó vagy húsos fogásokban ellőni, előbbiben egyáltalán nem, utóbbiban kevésbé tudnak érvényesülni.

Mit érdemes még?

  • padlizsán
  • paradicsom
  • burgonya

Ezeket vékony szeletben, nyersen rakják be, majd használják fel rendeltetésszerűen, azzal számolva, hogy a füstben főnek is az alapanyagok valamennyit. Az enyhén füstölt burgonyából egy sima krumplileves vagy babérleveles-ecetes főzelék mennyei fogás lesz.

Minimális eszközigény

Akinek nincs melegfüstölője (pár tízezer forintért lehet vásárolni webshopokban, elsősorban halhoz hirdetik) néhány egyszerű, minden konyhában fellelhető eszköz segítségével eszkábálhat magának egyet.

A meleg füst nem alkalmas tartósításra, így kolbászt, csülköt, félsertést ne ezzel kezeljenek, azzal maradjanak meg a hideg füstnél.

Szükség lesz:

  • mély tepsi/wok
  • a mély tepsi/wokba illeszthető fémrács
  • sok alufólia
  • rizs
  • cukor
  • némi egész fűszer tetszés szerint (szegfűszeg, borókabogyó elég jól működnek, de a fűszerek el is hagyhatók)
  • rizs és cukor helyett vehetnek melegfüstölőbe való faforgácsot is, ugyanúgy fog működni, de az már nincs minden háztartásban

A folyamatot a linken követheti végig lépésről lépésre. A lakás telefüstölésétől nem kell tartani, de akinek van gázrózsája és helye kint, vonuljon vele bátran a kertbe, teraszra, mert a teljes füstmentességet nem lehet elérni vele.

A következő részben a paprika és fokhagyma hidegen füstöléséről írunk.