Idén talán nem osztják meg az országot az ország tortái

ország tortája 2014
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években nem övezte egyértelmű lelkesedés az ország tortáinak ízét, stílusát, de most sikerült mindkettőt eltalálni.
Vágólapra másolva!
Balra a cukormentes, jobbra a cukros Forrás: Táfelspicc

Nyolcadik és harmadik ország tortája

Nyolcadik éve választják meg az ország tortáját, idén harmadszor a cukormentes változatot is. A Magyarország Tortája 2014 címet a székesfehérvári Damniczki cukrászda Somlói revolúció nevű műve nyerte el, a cukormentes kategóriában pedig a budapesti Nándori cukrászda Csokis kalandja győzött

Ahogy tavaly, idén is beszereztünk egyet-egyet, és a szerkesztőség segítségével véleményeztük az alkotásokat.

Ki? Mi? Kiből?

Az ország tortáit a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szervezésében választja ki egy válogatott zsűri, a szavazás több fordulón keresztül zajlik.

"Az alapötlet egy születésnapi torta, amelyet nem egyszer vágunk fel egy helyen, hanem egész évben mindenki országszerte több cukrászdában meg tud kóstolni" – foglalta össze a verseny lényegét még tavaly a testület elnöke, Pataki János.

A tortákat ugyanis nemcsak az augusztus 20-i ünnepségen, hanem utána egész évben, több cukrászdában lehet megkóstolni, reményeink szerint a nyertes cukrászdák által előírt minőségben.

A lényeg, hogy nagyot néztünk. A cukormentes torta kellemes, ha itt kezdődnének a cukrászdákban a csokis sütemények, az egy szép új világ lenne. Az Ország Tortája viszont amellett, hogy egy perc alatt toltuk be őrült lelkesedéssel, a kínosan keményre zselatinozott hazai kínálattal szembemenve bevállalós is, aminek külön örülünk.

De kezdjük egy összefoglaló véleménnyel:

"Először a cukormenteset kóstoltam, hogy védjem magam a csalódástól, és önmagában teljesen rendben volt, mindennek volt íze, és nem nyomott el semmit a cukor édessége. De azért nem olyan, amire holnap is emlékezni fogok, viszont legalább közben éreztem, hogy a cukormentes életnek is lehet élvezeti értéke.

Ezek után nagyon mellbevágó volt a cukros édessége (talán mert amúgy sem nagyon eszem cukrot), és bár menet közben végig éreztem, hogy ennek nem lesz jó vége, nehezen lehetett abbahagyni az evését. Nem azt éreztem, hogy finom, csak azt, hogy édes, és a krém könyörtelenül kényezteti a nyelvet."

A Somlói revolúció torta, ami egy tiramisurevolúció pohárkrém

Csak üdvözölni tudjuk a törekvést, hogy a jól bevált, közkedvelt és hazai somlóit – recept itt – a hazánkban most megjelenő francia desszertek mousse-os megközelítésében gondolták újra, mely feltételezésünket Damniczki Gyula Balázs, a székesfehérvári Damniczki cukrászda tulajdonosa is megerősítette.

Damniczkiék tortája nem áll úgy, mint a cövek, de tessék megszokni! Az a hab, amelyik áll, tele van nyomva kötőanyagokkal Forrás: Táfelspicc

A torta ugyanis csupa habos, puha krém, lágy és életteli. A szállítást alig élte túl, de ez minket nem érdekel, mi finom tortát akarunk, kellemes állagokat, nem pedig egy purhabot, ami eljön velünk a hátizsákban kirándulni.

Damniczkiék a fehércsokoládé-rétegben használnak minimális zselatint, szerették volna megtalálni azt a pontot, ahol a torta még éppen szeletelhető, de ez nem mehetett az élvezeti érték rovására.

A látványos krémességet egy kivétellel nagyon élvezte mindenki, legfeljebb néhányan pohárba raknák az egészet, és kanalaznák. "Tortaként nem egy mousse-t várok" – mondta az egyik tesztelőnk.

De hol van a mazsola?

A tortában Damniczki elmondása szerint minden alkotóelem benne van a somlóiból. Kivéve a mazsolát, ami azért maradt ki, mert megosztó. Hát, a francba, mondjuk mi, akik szeretjük, és hiányoljuk belőle. De akik gyűlölik, most biztos örülnek, 1:0 oda, de ezt a következő túrós palacsintánál kiegyenlítjük.

Csupa hab, krém és omlás, nagyon helyesen Forrás: Táfelspicc

A tortában sokan megtalálták és szerették, vagy éppen kifogásolták a karamellt. "Ez nem véletlen, a tészta grillázstészta, ami úgy készül, hogy cukorral lepörköltük a diót (70 százalék dió, 30 százalék cukor, hogy ne legyen olyan geil), és ez a grillázs van elpépesítve, amiből egészen kevés liszttel sütöttük (2 dkg/torta) a tésztát" – tudtuk meg Damniczkitől.

Hol van a somlói?

"Ha nem mondják, hogy ez somlói, sosem jövök rá, akkor sem, ha korbácsvégű péklapáttal ütnek két oldalról" – mondta az egyik tesztelő, és nem volt egyedül. A somlóit ugyanis senki sem találta meg a tortában, legfeljebb a tiramisut, sőt volt, akit az édesapja bombajó tortájára emlékeztetett. De ez pont nem baj.

Ami talán baj, hogy a lekvár pikánssága egyáltalán nem érvényesül, legalábbis nem eléggé, amit páran hiányoltunk a nagy édes és meleg ízek tobzódása mellől.

Sós földimogyoró a cukormentes tortán. És látszik az is, amit különösen szerettünk benne, hogy a torta nincsen kívül összetapasztva mindenféle nagyjából ehető flitterekkel, ahogy az a tömegcukrászdákban szokás. Ezen látszik kívül is, mi folyik belül Forrás: Táfelspicc

A cukormentesség váratlan sikere

Ahogy tavaly, idén is a budapesti Nándori cukrászat nyerte a cukormentes torta címet. A végeredmény idén nem tartalmazott egészségességet sugalló alapanyagokat (mint például három éve a köles), hanem egy csökkentett szénhidráttartalmú, de teljesen hagyományosnak mondható csokoládétorta készült.

A cukormentes csokis-meggyes torta Forrás: Táfelspicc

A hasonlóság a csokoládétortákkal óhatatlanul magával vonta azt, hogy a sütemény valakit íztelen Rigó Jancsira, mást tompított lúdlábra emlékeztetett. Az viszont mindenkit meglepett, hogy lehet vállalható is egy csökkentett szénhidráttartalmú édesség. [Nincs benne hozzáadott cukor és fehér liszt, egy szelet 254 kalóriát (kcal) és 10,6 g szénhidrátot tartalmaz. Ez utóbbi értek kevesebb, mint a fele egy hagyományos csokoládétortáénak.]

A csokoládé-, marcipán-, meggy- és mandularétegek viszont kifejezetten szépen vannak benne felépítve, ez több kóstolónak is feltűnt: "Szépen megkomponált, felépített torta" – mondta egyikük.

A meggyet sokan kevésnek ítélték, és volt, aki egy kis alkoholt is hiányolt mellőle.

Egy kicsit több pikánsságot feltétlenül elbírt volna a csokoládé és a marcipán töménysége, ami még akkor is nehéz, ha a torta teteje kifejezetten habos.