Szerzetesek főznek sört Zircen

Vágólapra másolva!
Nyár közepétől kézműves sört készítenek a zirci apátságban, felelevenítve ezzel a ciszterci rend régi hagyományát – tájékoztatta az MTI-t szerdán a Zirci Ciszterci Apátság főapátja.
Vágólapra másolva!

Dékány Á. Sixtus elmondta, hogy a zirci apátság pincéjében kialakított sörfőző júliustól kínál majd házi készítésű sört, melynek receptjét hazai szakemberek állították össze. A főapát megjegyezte, hogy az arborétumban található tavat Seres-tó néven szokták emlegetni, a mellette álló házat pedig sörháznak nevezik a helyiek, ami a sörfőzés hagyományaira utal.

Háromféle sört állítanak majd elő, kóstolásra, vásárlásra helyben is lesz lehetőség, de Budapesten, Pest és Veszprém megyében, a Balaton régióban és több hazai nagyvárosban is megtalálható lesz a kézműves termék.

A Zirci apátsági sör nevet viselő első palackozott italokat július első napjaiban vehetik kézbe az érdeklődők – mondta a főapát, hozzáfűzve, hogy a főzde a nagyközönség számára is látogatható lesz.

Felidézte, hogy a ciszterciek rendjéből kiváló trappisták eredetileg a böjt idejére kezdtek el sört főzni maguknak, a folyadékbevitel ugyanis még ebben az időszakban is megengedett volt, és az energiában gazdag ital elviselhetővé tette számukra a húsvétot megelőző hetek koplalását. Bár a francia forradalom idején lerombolták kolostoraikat, az ősi receptek megmenekültek és ezek alapján újraindulhatott a sörfőzés – tette hozzá Dékány Á. Sixtus.