Recept kell a limonádéhoz?

limonádé
Vágólapra másolva!
Csak citrom és víz, de mik az ideális arányok? Milyen trükkök és lehetőségek léteznek, hogy a limonádé tényleg a legtökéletesebb nyári frissítő lehessen?
Vágólapra másolva!

A limonádé a létező legjobb szomjoltó dolog 40 fokban, nagyon savanyú, de azért nem annyira, hogy lemarja az arcunkat, csak hogy felébresszen a bágyadt hőgutából. Csak citrom, cukor és víz kell hozzá, és kész. Ennyire egyszerű az egész, és mégsem.

Rengeteg rossz limonádé van a hátam mögött: túl édes, túl savanyú, túl sok benne a jég, túl hideg, vagy éppen langyos. Azzal is alaposan el lehet szúrni, ha sokáig áll, és megkeseredik. Vagy ha benne hagyjuk a citrommagokat. Még a végén kiderül, hogy igenis kell egy recept és némi odafigyelés a tökéletes limonádé elkészítéséhez.

Egy korty limonádé? Forrás: Ács Bori

Sokféle módszer

Kézenfekvőnek hangzik, hogy egyszerűen kifacsarjam a citrom levét és a vízhez adjam, a limonádé műfaja azonban mérföldekkel messzebb jár már ettől. Ki a citrom levén túl a héját is a vízhez reszeli, más a teljes citromot beleturmixolja, de olyan recept is létezik, amiben leforrázzák a citromokat. A leggyakrabban, mivel a cukor nehezen oldódik fel a hideg vízben, cukorszirupot készítenek hozzá. A szirup nemcsak édesítésre szolgál, hanem arra is használható, hogy extra ízeket adjunk a limonádéhoz.

A sziruphoz egy rész cukor, egy rész víz kell. Ezt a keveréket elég felforralni, majd hozzáadni a kiválasztott ízesítőt, a citromhéjat vagy narancshéjat, a mentát vagy a levendulát. A meleg szirupban sokkal jobban kiadják az ízüket, mint hideg folyadékba keverve.

Megmenti a napot! Forrás: Ács Bori

Kezeletlen citromból

Mivel a vegyszerrel kezelt citrom héját veszélyes felhasználni, ez a recept csak kezeletlen citrommal működik, hiszen a felhasznált citromok közül egyet teljes egészében, héjastul az italhoz kell adni.

Alapanyagok:

  • 2 citrom
  • fél liter víz
  • 50 gramm cukor

Az egyik citromot megmosom, feldarabolom és a másik citrom alaposan kifacsart levével és a cukorral együtt turmixgépbe teszem. Pürésítem. Kancsóba teszem és felöntöm fél liter vízzel. Behűtöm, majd szűrve öntöm a poharakba.

Kezelt citromból?

Ha épp nem sikerül kezeletlen citromhoz jutni, itt a hagyományos módszer és az ideális citrom-cukor arányok.

Alapanyagok kb. 1,5 literhez

  • 1, 5 liter víz
  • 6 db citrom
  • 1 dl cukorszirup (illetve: ízlés szerint)

A citromokat alaposan megmosom, kimagozom, a levüket kifacsarom. Amennyire tudom, a rostokat és kikaparom a belsejéből. Elkeverem a sziruppal, majd felöntöm a vízzel.

Limonádé unborkával? Igen! Forrás: Ács Bori

Ekkor adhatok hozzá még:

bazsalikom leveleket

mentaleveleket

uborka szeleket

néhány szem málnát, ribizlit vagy áfonyát

kevés bodzaszörpöt

jeget

Ennyi!