Laktózérzékeny? Azért még nem kell lemondania a tejről!

laktózmentes tej naszálytej vác
Vágólapra másolva!
Hazánkban a tejfogyasztás csaknem fele az egészséges táplálkozásban javasolt napi 0,5 liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméknek. Ennek okai között szerepel többek között az is, hogy egyre többen ismerik fel érzékenységüket a tejcukorra, ezért elhagyják étrendjükből a tejtermékeket. Nem kéne.
Vágólapra másolva!

Nincsenek pontos adatok, csak becslések – ezek szerint

Magyarországon 30 százalék körüli a laktózérzékenység gyakorisága.

Erdélyi-Sipos Alíz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára szerint tejcukorérzékenység esetén is lényeges a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, amelynek részét képezik a diétába beilleszthető tej és tejtermékek.

A magyarok tej- és tejtermék fogyasztása 2009-hez képest kis mértékben csökkent és továbbra is az ajánlások alatt marad: egy magyar felnőtt átlagosan 2,5 decit fogyaszt naponta, szemben az ajánlott 5 dl tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék mennyiséggel. Az MDOSZ adatai alapján a 4-10 éves gyermekek 35%-a a kritikus határérték alatti mennyiségben fogyasztja a csontfejlődésükben különösen fontos kalciumot.

A csomagolás óriási tekercsekben érkezik Forrás: Zirig Árpád

Mi az a laktóz?

A tejcukor (laktóz) a tejben és egyes tejtermékben előforduló természetes kettőscukor (diszacharid), jellemzője, hogy nem képes közvetlenül felszívódni.

Emésztése a vékonybélben történik,

ahol a laktáz enzim egyszerű cukrokká (szőlőcukor+ galaktóz) bontja.

Mi az a laktózérzékenység?

Akiknek a szervezetből hiányzik a laktáz enzim vagy alacsony a szintje, a tejcukor bontatlanul halad tovább a vastagbélbe. Olyankor a normál bélflóra baktériumai használják fel és keletkeznek a tünetekért felelős anyagok: például hidrogén, metán, kénhidrogén.

Enzimmel kezelt UHT tej Forrás: Zirig Árpád

Mik a tünetek?

A puffadás, a görcsös hasi fájdalom,

a bűzös szelesedés és a hasmenés is intő jel lehet

– de ne feledjük, ezek a tünetek általánosak, és nem a betegségre specifikusak! Ezek megjelenthetnek a gyakori gyulladásos bélbetegségekkor (Crohn-betegség, colitis ulcerosa), coeliakia esetén, de minden bélnyálkahártyát érintő fertőzéses megbetegedésnél is. Kevéssé ismert tény, de egy átlagos influenza után is megváltozhat a bélflóra, ezzel együtt az emésztés is! Az öndiagnózis veszélyes, forduljunk szakorvoshoz!

Intolerancia ≠ allergia! Válasszuk ketté a fogalmakat!

Allergia:
Az ételben található allergén (általában fehérje természetű) immunválaszt hoz létre. Az allergiás reakció kialakulása nem függ az elfogyasztott étel mennyiségtől. A tehéntej-allergia valódi ételallergia, a tünetek az immunrendszer működésének zavarából erednek

Intolerancia:
Nem immunológiai folyamat, szervezetünk nem termel ellenanyagokat. A tünetek megjelenése, súlyossága függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. A tejcukorérzékenység, vagy más néven laktóz- intolerancia nem allergia, tüneteit enzimhiány vagy csökkent működés okozza

Izgalmas folyamatok az üzemben Forrás: Zirig Árpád

Milyen típusait ismerjük a laktózérzékenységnek?

Elsődleges késői (felnőttkori) laktózérzékenység:

Többnyire fiatal felnőtteknél jelentkezik. Náluk az enzim jelen van, de nem elég aktív a működése. A helyzet az életkor előrehaladtával fokozódhat. Fontos: a

panaszok az elfogyasztott tejcukor mennyiségétől függenek.

Világszinten az emberek többségét érinti ez az enzimhiány, a tejterméket nem fogyasztó társadalmakban (pl. Afrika, Ázsia) 90% százalék feletti a gyakorisága. Magyarországon a lakosság nagyjából harmada érintett.

Másodlagos laktózérzékenység:

Tápcsatorna betegségekkel alakul ki, bélfertőzés, antibiotikumos kezelés után. Megjelenhet gyulladásos- (Crohn betegség, Colitis Ulcerosa) és felszívódási zavarral járó betegségek (Coeliakia, egyes táplálékallergiák) esetében. A műtéten átesettek között is előfordul. Ne feledjük, ez kezelhető.

A tejüzemi munkás tükörképe Forrás: Zirig Árpád

Hogyan állapítható meg az intolerancia?

A legbiztonságosabban a hidrogén kilégzéses teszt mutatja ki. Éhgyomorra laktóz tartalmú tesztitalt fogyasztunk, majd többszöri mérésen esünk át. Ha nem megfelelő mértékben termelődik a laktáz enzim, akkor a kilélegzett levegőben jelentős, 20 ppm koncentráció feletti a hidrogéngáz aránya.

Ismert módszer a genetikai vizsgálat is, amely a laktóz intolerancia lehetőségét mutatja ki, segítségével előre jelezhető az érzékenység esetleges későbbi kialakulása.

Mit tegyünk a diagnózis után?

A dietetikus szakemberek abban segítenek, hogy étrendet határoznak meg a laktáz enzim aktivitásának függvényében.

Nem mindenkinél szükséges a teljes elutasítás:

vannak olyan betegek, akik bizonyos mennyiségű laktózt képesek elfogyasztani, mások viszont kénytelenek teljes tejcukormentes diétát tartani.

Dobozok hosszú sora Forrás: Zirig Árpád

Mit nevezünk laktózmentes élelmiszernek?

Az a laktózmentes egy élelmiszer, ha tejcukor tartalma 0,1 g / 100 g vagy a 0,1 g/100 cm3 értéket nem haladja meg. Csökkentett laktóztartalmú nevezzük, ha tejcukortartalma 0,2 g / 100g vagy 0,2 g/ 100 cm3 alatt van. A laktózmentes tej szénhidráttartalma változatlan, azaz 5 g/100 g.

Mit vehetünk?

Kapható laktózmentes tej, sajt, tehéntúró, tejföl, habtejszín, joghurt, gyümölcsjoghurt, vaj és túródesszertek is. Az egyéni toleranciától függően a savanyított tejtermékek kisebb-nagyobb mértékben fogyaszthatók, tejcukortartalmuk a beoltott mikroorganizmusoknak köszönhetően 20–40%-kal kevesebb, mint a tejé.

A félkemény, kemény sajtok is előnyükre változnak az érlelési eljárások során. A hosszú érlelési idejű sajtok viszont gyakorlatilag laktózmentesek.

Csőpornó a gyárban Forrás: Zirig Árpád

Itthon is kaphatók?

Igen, jelenleg több cég is foglalkozik vele. Mostanra akár hagyományos szakágnak is tekinthető, hiszen az első magyar laktózmentes tejtermékcsaládot több mint 15 éve fejlesztette ki a váci Naszálytej.

Hogyan készül?

Enzim hozzáadásával dolgoznak, vagyis

a tejből nem a laktózt vonják ki, hanem a tejcukor lebontása már fogyasztás előtt megtörténik.

A mikroorganizmusokból kivont ß-galaktozidáz enzim a tejhez adagolva glükózra és galaktózra bontja a tejcukrot, aminek eredménye jóval 0,1% alatti tejcukor tartalom.

Kartonozásra előkészítve Forrás: Zirig Árpád

A beltartalmi értékek megegyeznek a hagyományos termékekével: ugyanannyi kalciumot, D-, B-, A-vitamint, magnéziumot és tejzsírt tartalmaznak. A tejcukorra nem érzékenyek is fogyaszthatják, ami megkönnyíti a bevásárlást és a főzést, ha a család egy-egy tagja érzékeny a tejcukorra.

A gyerekekre figyeljünk

Erdélyi-Sipos Alíz, az MDOSZ főtitkára elmondta: „Gyerekeknél különösen fontos figyelni arra, hogy tejcukor-érzékenység esetében se hagyjuk el az étrendből a tejet és tejtermékeket, hiszen az intenzív csontfejlődés szakaszában nagyon lényeges a megfelelő, legjobban a tejtermékekből hasznosuló kalciumbevitel.
Felnőttként azzal kell tisztában lennünk, hogy 30 éves kor fölött a szervezetben csökkenhet a laktáz enzim termelődése, csakhogy, mivel ekkorra jellemzően megváltoznak étkezési szokásaink és már inkább az eleve kevesebb laktózt tartalmazó, savanyított tejtermékeket fogyasztjuk, ezért nem, vagy kisebb mértékben jelentkezik a laktózérzékenységre jellemző diszkomfort érzés. Ebben az életkorban már elértük a csúcs-csonttömeget és arra kell törekednünk, hogy megtartsuk azt és megelőzzük a kalciumhiányos étkezés következtében is jelentkező csontritkulást."