Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Ünnepeljük a somlói juhfarkot, megérdemli

Kreinbacher Somló
Vágólapra másolva!
Tizenhat helyi pince részvételével mutatják be Somló emblematikus szőlőfajtája, a juhfark elmúlt évekből származó legjobb tételeit szombaton a Somlói Juhfark Ünnepen.
Vágólapra másolva!

A Tornai Pincészetbe meghirdetett sétáló kóstolón a házigazdai juhfarkjai mellett Barcza Bálint, a Bogdán Birtok, a Csordás- Fodor Borház, a Fekete Pince, Géró Péter, a Hegedűs-Szabó Pincészet, Kolonics Károly, a Kőfejtő Pince, a Kreinbacher Birtok, a Marton Pincészet, a Somlói Apátsági Pince, a Somlói Vándor, a St. Margit Pincészet, a Szabó Pincészet és a Várkapitány Pincészet boraival ismerkedhetnek meg a látogatók.

A 16 pince 30 juhfarkját felvonultató kóstoló mellett pincetúrák, valamint három mesterkurzus is szerepel a programban,

melynek témái: Vulkanikus Somló (vezetett túra a hegyen, kóstolóval); Vertikális Tornai Juhfark (a fajta legérdekesebb arcai, kóstolóval); A Somló talaja (fajta és terroir egymásra találása).

Somló a levegőből Forrás: Kreinbacher pincészet

Mint a szervezők hangsúlyozzák, a juhfarkhoz mérhetően széles repertoárt egyetlen, vulkanikus talajt kedvelő szőlőfajta sem tud felmutatni. Egy-egy borvidéken általában sokfajta bor készül, amelyek külön-külön jók, de nincs még egy olyan, amelyik az ottani viszonyokat szinte tökéletesen visszaadja. A juhfark a Somlón ilyen. Ez az a fajta, amely a vulkanikus, enyhén sós, vibráló savú ízvilágot a legjobban érthetővé teszi.

Lehet komoly hordós, olajos-érlelt, de lehet feszes savú, alacsonyabb alkoholú, kimondottan izgalmas bor:

a Somló utánozhatatlan karaktere ott van mindegyikben - áll a Somlói Juhfark Ünnep ajánlójában.

Igyunk juhfarkat! Forrás: MTI/Nándorfi Máté

A legutóbbi, éppen a juhfarkhoz köthető komoly sikert az esemény szervezője, a Tornai Pincészet érte el idén tavasszal: 2013-as Grófi Juhfarkjuk a világ egyik legjelentősebb borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en a legmagasabb szintű elismerést, Trófea díjat kapott; a szombati rendezvényen ez a bor is megkóstolható lesz - közölték a szervezők.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről