Rólam sosem neveznek el tortát

2016. 10. 04. Gastronomika Gasztrofesztivál Lantos Gábor San Sebastian Spanyolország
Vágólapra másolva!
A Dobos-tortát Magyarország egyetlen halhatatlan süteményének nevezi, azt viszont nem szereti, ha munkáját a művészethez hasonlítják. Pedig lenne mire büszkének lennie, hiszen a Dunakanyar legjobb cukrászdája az övé. De az is dicséretes, ahogy az általa újraértelmezett Dobos-tortával elbűvölte a Gastronomika Fesztivál szakértő közönségét San Sebastianban. A váci cukrászmester, Mihályi László hamarosan Budapesten nyitja meg legújabb üzletét.
Vágólapra másolva!

Az október elején, San Sebastianban megrendezett Gastronomika Fesztiválon a magyar fellépők közül Mihályi Lászlóé volt az „utolsó szó” a nyilvános pódiumfőzésen. Az általa kissé újraértelmezett Dobos-torta legalább akkora sikert aratott, mint az előtte fellépő Széll Tamás vagy Bíró Lajos főztje. A bemutató végén nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi médiumok képviselői is lerohanták Mihályit, aki derekasan állta a sarat. Végül az Origo kérdéseire is válaszolt.

Látom, kissé meglepte a Dobos-torta sikere. Nem számított arra, hogy a fesztivál közönsége ennyire szeretni fogja ezt a süteményt?

A Dobos-torta a magyar cukrászat egyetlen halhatatlan műve. Ez a sütemény egy kiváló mester, Dobos C. József munkája volt.

Sosem lehetünk biztosak abban, hogy ami nálunk siker, az külföldön is az lesz.

Éppen ezért esett nagyon jól, hogy a fesztivál közönsége hamar megszerette ezt a tortát.

A váci cukrászmester, Mihályi László San Sebastianban válaszolt az Origo kérdéseire Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Amin viszont én csodálkoztam, hogy a pódiumfőzésen a neve mellett Budapest városa szerepelt. Pedig ön jelenleg Vácott dolgozik.

Ennek semmilyen jelentősége nincsen. Az itt fellépő magyarok egy csapatot alkottak, ezért is kerülhetett a nevem mellé Budapest.

Hogy pontosan hol és mikor, arról nem szeretnék még beszélni.

Mihályi László a Gastronomika Fesztivál pódiumfőzésén alkot Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Ezzel most kicsit meglepett. Vácott ugyanis egyértelműen ön a király. Ellenben Budapesten meg kell majd küzdenie a hatalmas konkurenciával. Jól átgondolta ezt a fővárosi kalandot?

A váci üzletünkbe rengetegen jártak ki Budapestről. A Duna-parti városban kilenc éve vagyunk jelen.

Lassan elérkeztünk oda, hogy a Vác és a Mihályi nevet az emberek össze tudják kapcsolni.

Abban teljesen igaza van, hogy a fővárosban az én cukrászdám egy lesz a nem is tudom hány közül. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy a minőségi termékeknek a híre előbb-utóbb egy akkora városban is elterjed, mint Budapest.

Ezek szerint Mihályi László kinőtte Vácot?

Közel sem erről van szó. Egyrészt a váci cukrászdánk nem zár be. Azt viszont tudomásul kell venni, hogy a vidéki emberek vásárlóereje nem azonos a Budapesten élőkével.

A Dobos-torta Magyarország egyetlen halhatatlan süteménye Forrás: Ács Bori

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy egy fővároson kívül működő cukrászda hátrányosabb helyzetben van, mint egy budapesti.

De Magyarország jelenleg sok szempontból Budapest-központú, miért éppen ez a terület lenne a kivétel?

Sikereiben a feleségének legalább akkora szerepe van, mint önnek. A munkamegosztás hogyan alakult ki kettejük között?

Úgy, hogy a feleségem az első ellenőrző pont ebben a vállalkozásban. Ha kitalálok valami újat, egészen biztosan ő fogja elsőként megkóstolni.

A véleményére nagyon sokat adok.

Egy cukrásznak mindig azon kell gondolkodnia, milyen új termékekkel, kreációkkal álljon elő.

A Mihályi-cukrászda egyik süteménye Forrás: Kling József

Ebben a munkában a nejem nagyon sokat segít nekem. Ha ő azt mondja, hogy ez a sütemény rendben van, akkor már csak az a dolgom, hogy a vevők arcát figyeljem, amikor a szájukba veszik az első falatot.

Tehát akkor ön a művész, a felesége pedig az első fogyasztó?

Szó sincs erről.

Nagyon nem szeretem, ha a tevékenységemet és a művészetet egy lapon említik.

Egy 21. században alkotó cukrász számára sokkal fontosabb a megfelelő kreativitás, a munkához való alázatos hozzáállás és az, hogy mindig képezze magát. Nem művész vagyok, hanem szakember.

Ezt a beszélgetést a Dobos-tortával indítottuk. Vajon eljön-e az az idő, amikor utódaink „Mihályi-tortát” fognak fogyasztani?

Nem hiszem (nevet). Azért ne feledjük el, hogy az első Dobos-tortát 1884-ben készítették el. Nagyon más volt a világ akkoriban. Ma már nem is tudnék önnek olyan modernkori süteményt említeni, amely egy adott cukrász nevét viseli.

Mihályi László váci cukrászdája Forrás: Scheer Katalin

De nem is vágyom ilyen dicsőségre. Nekem annyi elég, ha az üzletünkbe betérő vendégek elégedetten távoznak, majd nem sokkal később visszajönnek. Ezért dolgozunk.