Magyarország: egyre kevesebb a meleg ebéd

adventi vásár budepest bazilika
Magyaros kolbászos ebéd
Vágólapra másolva!
Számos betegség kialakulásában szerepet játszik a rossz életmód és az egészségtelen étrend. A számok most azt mutatják, Magyarországon van remény.
Vágólapra másolva!

A GfK 1989 óta kíséri figyelemmel a háztartások étkezési szokásait Magyarországon. Adataikból világosan látszik a szomorú tény:

a szűkös anyagi lehetőségek a tudatos táplálkozásra való törekvéseket teszik tönkre

– ennek ellenére az egészségesnek tartott élelmiszerek iránti igény mégis folyamatosan növekszik.

Jó hír: újra előtérbe került az otthoni főzés és a többség nem csak egyszer eszik naponta. „A magyarok ellentmondásosan viszonyulnak az egészségtudatosság kérdéséhez. Az pozitív életmód igénye folyamatosan jelen van a hétköznapokban, de a tudatos táplálkozásról sokan lemondanak feltehetően azért, mert az anyagi lehetőségeik szűkösek vagy mert a sok egymásnak ellentmondó információt nem tudják, illetve nem akarják értelmezni” – állítja Vella Rita, a GfK ügyfélkapcsolati igazgatója.

Változnak az étkezési szokások Forrás: Zirig Árpád

Keresik a minőséget is

A rendszerváltás óta kétévente összeállított Étkezési szokások tanulmányának legutóbbi adatai szerint élelmiszervásárlási szempontok változatlanok. „A jó minőségre való törekvés az egészségtudatosság szempontjából különösen fontos.

Ez az arány ráadásul az alacsonyabb jövedelműeknél rendszerint magasabb” – véli az igazgató.

Az élelmiszerek egészségessége iránti igény azonban megjelenik, főként az adalékanyagok - mesterséges színezék, ízesítő, tartósítószer - elutasításában. A fogyasztóknak viszont kevésbé számít a zsír- és a szénhidráttartalom, illetve a biotermékeket is kevesen keresik.

Az egészséges élelmiszerek választása elsősorban a nők, a 40 évnél idősebbek, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára fontos

szempont főleg Budapesten, a Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon.

Hús, krumpli, ebéd Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Normálisan étkezünk?

A lakosság kis hányada vallja, hogy egészségesen táplálkozik, a többség normálisan étkezőnek tartja magát, vagy pedig azt eszi, ami ízlik neki. Az jótékonynak számító termékkategóriák fogyasztása viszont növekszik – ez leginkább a szárnyas hús, rizs, barna kenyér, ásványvíz értékesítésén figyelhető meg. Az élvezeti cikkek – kávé, alkoholos italok, édességek – szintén egyre népszerűbbek, de fogyasztásuk nem vált intenzívebbé.

Otthon főzni olcsóbb, tudják ezt a magyarok: a lakosok több mint fele hetente többször is a tűzhely mellé áll. Figyelemre méltó, hogy jelentősen átalakult az általános napi étkezési rutin az 1989-ben megfigyeltekhez képest. Folyamatosan nő a napi étkezések száma, a tízórai és az uzsonna is egyre inkább általánossá válik (22 százalékról 40 százalékra nőtt a naponta négyszer vagy többször étkezők aránya).

Egyre fontosabb az egészség Forrás: AFP/DPA

Fogynak a reggelizők

Jellemző trend, hogy a meleg étkezést hideg élelem váltja fel – a mindennapos melegebéd-fogyasztás aránya 76 százalékról 66 százalékra csökkent. A legalább alkalomszerűen hideget fogyasztók aránya 36 százalékról 63 százalékra nőtt.

Egyre kevesebben reggelizünk és meleg vacsorát is ritkábban eszünk.

A legkedveltebb ételek tízes toplistáján megtalálhatók a hagyományos főzött levesek, a szárnyas- és sertéshús, a zöldség és gyümölcs, burgonya, tészta, tojás és sajt, valamint a szárazáruk, azaz a kolbász és szalámi.