„Olyan süteményreceptet biztos nem tudsz, amit még én is el tudok készíteni!” - mondja súlyos konyhai önbizalomhiányban szenvedő barátnőm. Már hogyne tudnék, rögtön hármat is.

Bár én, ahogyan sok más, sütni-főzni szerető háziasszony, kényszeres vonzalmat érzek a sütemények körüli szöszmötölés, gyúrás, nyújtogatás, formázgatás, szaggatgatás iránt, elég gyakran előfordul, hogy nincs idő ilyen műveletekre, mert egy órán belül kell valami sütemény.  

Pite, munka nélkülForrás: Ács Bori

Elfelejtett szülinapok, vasárnap délutáni édességvágy vagy szimpla, de annál érthetőbb lustaság esetén jöhetnek a kevert tésztájú sütemények, azok, amikhez csak fakanál és egy, maximum két tál kell, ám semmiféle konyhai alapismeretet nem igényelnek. 

Nem élesztős, mégis habkönnyű, hogyan?

A legtöbb hazai recept csak sütőport ír elő a kevert tészták állagának könnyítéséhez, a külföldi oldalak viszont sütőport és szódabikarbónát is kevernek bele. Miért van ez? Miből állnak a fehér porok? Még egy kémia kettessel is megértheti.

A szódabikarbóna savas környezetben, hő hatására szén-dioxidot termel. Ezektől a légbuborékoktól lesz levegős a tészta. A savas környezethez viszont kell, hogy a süteményben legyen citromlé, ecet, esetleg méz vagy író. A sütőpor abban különbözik a sima szódabikarbónától, hogy megfelelő arányban keverik egy olyan savhordozóval, amely biztosítja a folyamat lefolyását anélkül, hogy adnunk kellene a tésztához valamilyen savas alapanyagot. A sütőpor tehát helyettesíthető szódabikarbónával, ha megfelelő számára a közeg, viszont figyelni kell, hogy kevesebb, körülbelül a fele is elég belőle, mint a sütőporból.

Egy órán belül megvanForrás: Ács Bori

Érdemes vigyázni, hogy ne tegyünk túl sokat a tésztába ezekből a lazító anyagokból, mert a sütemény púpos lesz, vagy repedt. A receptek nem véletlenül figyelmeztetnek rá, hogy a lisztbe keverjük őket, ez a lépés is fontos ahhoz, hogy egyenletesen fejthessék ki a hatásukat.

Mivel a sütőpor savakat tartalmaz, ha túl sokat használunk belőle, az módosíthatja a sütemény ízét, ezért gyakori, hogy a receptek a két adalék keverékét javasolják, így a levegős állag biztosítva lesz anélkül, hogy ez a végeredményre rányomná sütőporízű bélyegét. 

Nem kenyér, csak annak látszik 

Banánkenyér, citromkenyér, kókuszkenyér – nincs igazán közük a kenyérhez, hiszen voltaképpen sütemények. Egy dolog miatt hívják őket így, mert kenyérformában sülnek.

Csak keverni kellForrás: Ács Bori

Ha a nyelvi keveredésen túllépünk, ezek az édességek rendkívül egyszerűek, öt perc munkával összerakhatóak és nagyon jól illenek kávé, tea mellé uzsonnára, tízóraira vagy reggelire. Ha a mákot lisztre cserélem, csak simán citromos lesz, ha pedig darált mandulára, citromos-mandulás. Akár a citromot is kihagyhatom, a mákot pedig cserélhetem keserű kakaóporra, akkor csokoládés lesz a kenyér.

Mákos citromkenyér

Kicsit savanyú, a máktól pedig kicsit kesernyésForrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 150 gramm liszt
  • 50 gramm darált mák
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 citrom héja
  • 100 gramm cukor
  • 50 gramm joghurt
  • 50 gramm tej
  • 2 tojás
  • 100 gramm vaj
  • 1 citrom leve
    A mázhoz:
  • 1 citrom leve
  • 50 gramm cukor

A száraz alapanyagokat, azaz a lisztet, mákot, sót, szódabikarbónát, sütőport elkeverem. Egy másik tálban megolvasztom a vajat, hozzákeverem a citromlevet, cukrot, a tojásokat és végül a joghurt és a tej keverékét. A nedves alapanyagokat a szárazakhoz keverem, de nem sokat szöszmötölök vele, elég épp annyira, hogy ne maradjanak benne száraz foltok. Egy formát kibélelek sütőpapírral, beleöntöm a masszát. 180 fokosra előmelegített sütőbe teszem, és kb. 40 percig sütöm. Közben a citrom levét egy kis lábosban összekeverem a cukorral, és kis lángon kevergetve addig melegítem, míg a cukor fel nem olvad.

Könnyű, puha tésztája leszForrás: Ács Bori

Egy fogpiszkálót vagy tűt beleszúrok, és ha tisztán jön ki, kész. Kiveszem a sütőből. A forró süteménybe egy hosszú hurkapálcikával vagy tűvel több helyen lyukat fúrok. A szirupot egyenletesen a kenyérre öntöm, így hagyom kihűlni - így közben magába szívja a citromos ízt. Én a tetejét megszórtam egész mákszemekkel, ez persze opcionális.

Pite formázgatás nélkül, lustáknak

Egy klasszikus pite olyasmi, ami alap minden konyhában, főleg nyáron, mikor egymást követik a friss gyümölcsök, de télen is nagyon gyakran megkívánja az ember. Ha viszont éppen nincs kedvem se arra várni, míg lehűl, se a tészta nyújtogatásával húzni az időt, ezt a szórós, morzsálós pitét készítem el.

Pite, kezdőknek isForrás: Ács Bori

További előnye, hogy valamivel egészségesebb a sima változatnál, mivel kevés liszt van benne, sok zabpehely és cukor helyett méz. Persze ugyanez elkészíthető több liszttel, vagy akinek a kókusz-mandula sok, lehet csak az egyiket használni. A lényeg, hogy az összes szárazanyag-tartalom ugyanannyi legyen. Lehet egyszerűen lekvárral tölteni, vagy fagyasztott gyümölccsel sütni, ami épp akad. 

Zabpelyhes, lusta pite

Alapanyagok:

  • 50 gramm sima liszt
  • 50 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 50 gramm kókuszreszelék
  • 50 gramm darált mandula
  • 150 gramm zabpehely
  • egy nagy csipet só
  • 1,5 dl méz
  • 200 gramm vaj
  • 2 dl lekvár vagy 300 gramm gyümölcs 

A száraz alapanyagokat – a liszteket, mandulát, kókuszreszeléket és zabpelyhet elkeverem. A vajat felkockázom és elmorzsolom a lisztes keverékkel és a sóval. Hozzákeverem a mézet. A tésztát szétosztom egyharmad-kétharmad arányban.

Mandulás és kókuszosForrás: Ács Bori

A nagyobb adagot egy szögletes tepsi aljába szórom, majd belenyomkodom. Ráöntöm a lekvárt vagy rászórom a gyümölcsöt. A maradék tésztát egyszerűen a tetejére morzsolom úgy, hogy viszonylag egyenletesen legyen elosztva. 160 fokos, előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt sütöm meg.

Nagyon csokis sütike 

Ez egy cookie-alaprecept, szerencsétlen fordításban sütike. A cookie ugyanis nem keksz, csak úgy néz ki, ám nem is sütemény, valahol a kettő közé lehetne belőni az állagát: kívül roppan, de belül nagyon puha. A lényeg, hogy nem szabad túlsütni.

Amikor kiveszem a sütőből, még lágyForrás: Ács Bori

Akkor kell kivenni a sütőből, mikor még lágy – hűlés közben fog megszilárdulni. A recept jól variálható, most például olajjal készítettem, de a vaj is megfelelő hozzá. Minimális mennyiségű cukrot tettem bele, mivel a csokoládé maga is édes, de aki úgy érzi, ez kevés lesz neki, emeljen bátran a mennyiségen. Lehet variálni fűszerekkel, reszelt narancshéjjal, csokoládédarabokkal, aszalt gyümölccsel vagy durvára tört magvakkal. A képen látható verzió most sópelyhekkel készült, akik szeretik a sós-édes kontrasztot, próbálják ki.

Tejjel a legjobbForrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 200 gramm étcsokoládé
  • 50 gramm vaj vagy olívaolaj
  • 2 tojás
  • 30 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 10 gramm keserű kakaópor
  • 1 evőkanál cukor
  • nagy csipet só
  • egy teáskanál sütőpor

A száraz alapanyagokat, azaz a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót összekeverem. A csokoládét kis darabokra tördelem, és mikróban vagy gőz fölött a vajjal vagy olajjal együtt felolvasztom. Ne legyen forró, csak olvadjon fel.

Csokis és sósForrás: Ács Bori

Belekeverem a tojásokat és a cukrot. A száraz alapanyagokat éppen csak összeforgatom a nedvesekkel, majd kb. fél órára a hűtőbe teszem. Evőkanálnyi gombócokat adagolok egy sütőpapíros tepsire, a gombócokat lelapítom. 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütöm a kekszeket.

Nem ciki a muffin, ha jó

Mostanában ciki lett muffint készíteni, pedig ez a legjobb dolog, amivel elkezdhetjük tanulni a sütést, szó szerint egy gyerek is össze tudja rakni, és ha odafigyelünk, hogy ne süljön túl, nagyon jó süteményt lehet belőle kihozni.

Kókuszos muffin

Alapanyagok:

  • 150 gramm kókuszreszelék
  • 100 gramm liszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • egy nagy csipet só
  • 50 gramm cukor
  • 3 dl tejföl
  • 50 gramm vaj
  • 2 tojás
  • fagyasztott/friss málna
Forrás: Ács Bori

A tojást felverem a cukorral, belekeverem az olvasztott vajat és a tejfölt, simára keverem. A kókuszreszeléket, a lisztet, a sütőport és a sót is összekeverem. A két keveréket éppen csak összeforgatom. A tésztát egy 12 darabos muffinforma rekeszeiben osztom szét egyenletesen, majd mindegyikbe nyomok egy-két szem málnát. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt sülnek meg.

A citromkenyér, a lusta pite, a muffin és a csokis cookie is annyiféleképpen variálható, hogy évekig nem fogja észrevenni senki, hogy ugyanazt a receptet csavargatják erre meg arra.Érdemes bátornak lenni az alapanyagokkal, csak az arányokra kell jól odafigyelni.