Fényes, de nem kő, hanem torta

2016.05.19. 10:32

Bár általában nem vagyunk hatalmas rajongói a formatorta műfajának, de bizonyos alkotások előtt kénytelenek vagyunk meghajtani a fejünket. Reméljük, nem csak szépek, de finomak is ezek a kőtorták.

Az utóbbi évek egyik legerősebb cukrászati trendje a formatorta, sikeres vállalkozások sorozatát építették már a nem hagyományos formájú süteményekre. Bár egy kisgyerek születésnapján valószínűleg még mindig komoly ünneplést kap egy mozdony vagy póni formára készített torta, a szakma azért ennél jóval messzebb jár. A következő képek alapján talán már messzebb, mint azt gondoltuk volna.  

Ugye, hogy nem néz ki tortának?Forrás: KUFCakes

Nem csak geológusoknak

A különböző ásványokra hasonlító torták trendje nem most kezdődött, geológus és planetológus rendezvényeken már jó ideje feltűntek hasonló típusú desszertek, némelyik nagyon szép, mások inkább csak bájosak vagy viccesek. 

Kia Utzon-Frank designer azonban most egészen más szintre emelte az ásványtorták trendjét. Ezek a sütemények, bár a képeken tökéletesen ásványnak látszanak, belülről hagyományos réteges torták márványos marcipánnal bevonva és 24 karátos, ehető arannyal díszítve. 

Szeletben is működikForrás: KUFCakes

A minden eddiginél élethűbb megoldást egy új technológia jelenti. Egyszer csak eszembe jutott, hogy valószínűleg lehetséges marcipánra nyomtatni, csak találnom kell egy marcipán nyomtatót - mondta Utzon-Frank.

Otthon is ki lehet próbálni

A torták tehát nem a hagyományos cukrászati eljárások segítségével készülnek, de ha valaki otthon szeretne hasonlót csinálni és nem bánja, hogy kicsit kevésbé tökéletes a hatás, akad néhány videó, amelyben elmagyarázzák, hogyan kell. 

Halálcsillag tortábólForrás: KUFCakes

Kia Utzon-Frank tortái a KUFCakes nevű vállalkozáson keresztül lesznek elérhetőek, premierjük a Clerkenwell design héten lesz május végén Londonban. A citromos, vaníliás és kávés ízesítésű alkotásokat a 155 Bar and Kitchen nevű helyen lehet majd megrendelni és megvásárolni. A design héten 9,50 fontos, azaz mintegy 4000 forintos szeletenkénti áron lehet kipróbálni a KUFCakes termékeit. 

Sajnos a torták ízéről nem szólnak a híradások, pedig akármilyen szépek, a külsejük másodlagos. Legalábbis számunkra. Végül is nem nézegetni szeretnénk, hanem megenni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK