Ne vegyen vacak csokit húsvétra!

húsvét csoki
Van benne kakaó
Vágólapra másolva!
Alig hevertük ki a farsangi fánkevést, máris itt a csokinyúl szezonja. Nem feltétlenül muszáj csokoládénak kinéző utánzatokat ennünk; sok kézműves kínál húsvéti formadesszertet minőségi alapanyagokból.
Vágólapra másolva!

Tavaly több mint 800 tonna tojás és nyúl fogyott – édesség formájában. Ennyit persze a kézművesek nemigen tudnak legyártani, de aki hozzájut a kézzel készített finomságokhoz, igazán jól jár, hiszen a tömeggyártott nyuszik és tojások összetevőiben sok olyan anyag van, aminek nem feltétlen kellene belekerülni a szervezetünkbe (főleg nem a gyerekekébe).

Bár egyre több gyártó használ több kakaót, de még mindig sok termék alapját a kakaós tej- vagy étbevonó massza adja. A rosszabb minőségűek majdnem mind tartalmaznak hidrogénezett növényi zsiradékot – ami gyakran pálmazsír –, aromaanyagot és tartósítószert. Aminek a címkéjén kevés összetevőt olvasunk, de gyanúsan olcsó, azt is érdemes elkerülni.

Csokinyulak serege Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Minél magasabb a kakaó szárazanyag-tartalom, minél kevesebb az egyéb adalékanyag, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy jó csokoládé kerül a húsvéti kosárba.

A tejbevonó masszából készült portékák ára kilónként körülbelül 950 forint, míg

a minőségi illetve biotermékekért akár 13 ezer forintot is elkérhetnek kilogrammonként.

Utóbbinak oka, hogy a kakaó ára az elmúlt években ötven százalékkal nőtt, a népszerű márkák gyártói pedig nem az árat emelik, hanem a kakaó mennyiségét csökkentik.

Melyiket válasszuk?

Lehetőleg hazait.

Itt vannak mindjárt a kiskunlacházi Demeterék, akik az üreges tojások és nyulak mellett, színes cukorba mártott, egyedileg díszített, epres, málnás, lime-os és trüffelkrémmel töltött tojásokkal várják az ünnepet.

Tavaly az élelmiszerek Oscarjának is nevezett londoni Great Taste Awards-on egy csillagot nyert a Demeter Chocolate zserbós bonbonja, az International Chocolate Awards versenyen pedig bronzéremmel díjazták epres citromfűvel ízesített bonbonjukat.

Van benne kakaó Forrás: Demeter Chocolate

Belül csíkos húsvéti tojásokat kínál a Rózsavölgyi manufaktúra. Mitől csíkos? Hét rétegben öntötték felváltva az ét és fehér csokoládét, aztán egyenként csomagolták, és tették nyolcasával a csíkos nyulas dobozba.

Csíkos tojás Forrás: Rózsavölgyi Csokoládé

A Sokkoládé pálcikára szúrva kínálja fehéren és feketén, a családi kiszerelés az óriási strucctojás.

Csokinyalóka Forrás: Sokkoládé

Ma már speciális húsvéti nyalánkságok is elérhetőek a boltokban. Bár nem kézműves, de ilyen a Szerencsi Diabon, amely fruktózzal készül. A gyümölcscukor lassabban emeli meg a vércukorszintet, ezért különböző szénhidrátcsökkentett diétákban előnyösebb.