Így tehetjük tágasabbá a konyhánkat

Vágólapra másolva!
Álmaink konyhája nagy és fényes, minden tökéletesen elfér, mindennek megvan a jól megszokott helye, és nem kell azon problémázni, hogy még egy centi átmérőjű szabad terület sincs a pulton. A valóság azonban sokszor az, hogy egymás hegyén-hátán állnak a fűszerek, sütés-főzés közben már nem tudjuk hova tenni a harmadik tálat, és minden, amire szükségünk lenne, legalább két méterrel odébb van, mert már a pultra nem fér. Ezért úgy érezzük, hogy még egy egérlyuk is tágasabb lenne, pedig csak néhány okos tervezési ötletre van szükség.
Vágólapra másolva!

Az apró konyha rendszerezésének első kemény lépése a rendetlenség megszüntetése: váljunk meg a nem használt eszközöktől, az ezeréves fűszerektől és alapanyagoktól. Ezután jöhet az igazi küldetés: a helyteremtés. Néhány falra szerelt mágneses csík a késeknek, akasztók a bögréknek, edényeknek, egy hosszú, keskeny kis polc a fűszereknek.

Tegye el azokat a berendezéseket, amelyeket nem használ naponta:

például a kenyérpirítót vagy a turmixgépet. Így még több terület marad szabadon. Nagyon jó megoldás a falra szerelt, nyitott polc, ami egyébként a tágasság érzetét kelti és extra helyet biztosít – ez persze csak azoknak ajánlott, akiknek a rendszeres portörlés szinte meditáció.

Forrás: Tiny Living Toddler

Rengeteg hajtépést okoz a munkafelület kis mérete, mert nem férünk el rajta főzés közben.

Készítsen konyhaszigetet a pulttal párhuzamosan! Praktikus megoldás, hiszen dupla munkaterületet ad.

Vagy nézze meg jól a polcokat és a konyhaszekrények belsejét! Az elrendezett tányérok és poharak fölött mekkora az üres tér? Ha fölé helyezne még egy polcot, tudna még arra is pakolni? Mérje fel a szekrényeit, és

duplázza meg a polcokat, ahol lehetséges.

A leghelytakarékosabb az üvegpolc, de ha nem akarunk vagy nem tudunk szerelni, szerezzünk be lábakon álló belső polcot. Ha még így sem elég szabad felület a konyhában, akkor használjuk fel az ablak előtti teret: akár az ablak elé is szerelhet két egyszerű, nyitott polcot. Ezek nem fogják zavarni a kilátást, és a fény beáramlását sem.

Használja fel az ablak előtti teret Forrás: HGTV

Az érzéki csalódások játéka

A pici helyektől nemcsak azért ráz ki a hideg, mert nem férünk el rendesen, hanem azért is, mert úgy érezhetjük összenyom a főzőfülke vagy az egész konyha. Szerencsére ennek a problémának a kiküszöbölésére is vannak megoldások. El kell érnünk, hogy a tér nagyobbnak és nyitottabbnak tűnjön. Ebben tudnak segíteni a nyitott polcok, a megfelelő megvilágítás, a színek és olyan praktikák, mint a szekrényajtóra szerelt tükör.

Forrás: shutterstock.com

A világos, fehér árnyalatú színek természetesen tükrözik a fényt, amitől a konyha tágasabbnak hat. Ezzel ellentétben a sötét színek elnyelik a fényt, ezért érezhetjük úgy, hogy összenyomnak a falak.

Tegye le a voksát a fehér vagy a krémszín mellett, ám a világoszöld, a citromsárga és még a nagyon világos szürke is jól működhet.

Fesse azonos árnyalatúra a falakat és a plafont: így a helyiség sokkal nagyobbnak tűnik. Szereljen lámpát a mosogató vagy a munkaterület fölé, ugyanis a fényekkel játszva is ki lehet használni a tér hatásait.