Kukkola egy vízesés közelében, a Tornio folyó partján található, amely marénákban és lazacokban gazdag. A hagyománytisztelő falucskában több 16. századi házikó is áll még, és számos régi horgász tradíciót tartanak életben a helyiek.
A helyi halászok merítőhálóval fogják a nagymarénát, amelyet nyárson grilleznek meg; ez a hagyományos elkészítési mód. Először levágják a hal farkát, megtisztítják, majd egy nyársat fúrnak a farkuktól egészen a fejükig. Ez nem olyan egyszerű feladat, jó erősen kell tartani, hogy a nyárs teljesen egyenesen fusson végig a halon. Ezt követően kétoldalt, függőlegesen mély vágásokat ejtenek a testen.
A grillezéshez fenyőt használnak; a fahasábokat hosszú sorba rendezik, majd miután meggyújtották, 10 cm-re helyezik a nyársra szúrt halakat a tűztől. Fontos, hogy a tűz mindvégig forró legyen, és ne füstöljön, különben a hal is megfüstölődik. A marénák a tűz mellett körülbelül egy órán keresztül sülnek; folyamatosan forgatni és nézegetni kell őket, nehogy megégjenek. Ha nagyon pirulnak, kicsit távolabb teszik őket a lángoktól.
Ez a kukkolai tradicionális maréna; 500 éve grillezik ezen a módon, nyílt tűznél.
Olyannyira népszerű, hogy a maréna grillezése egy valódi turista program, ha arra járunk, mi is részt vehetünk egy sütésen.
Amint készre sült, sós vízbe mártják egy pillanatra, és fogyasztható is. A sóoldat 10%-os, tehát 100 gramm só van egy liter vízben. Hagyományosan nem késsel és villával eszik, hanem egyszerűen lecsipegetik az ujjukkal, és élvezik az ízeket.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Az elkészítés nagyon egyszerű: a halakat belül sózzuk és borsozzuk, majd nyársra tűzzük és bevagdossuk a testüket. 10 cm-re helyezzük a lángoktól, majd folyamatosan forgatjuk, olvadt vajjal locsolgatjuk. Amint megsült, egy pillanatra 10%-os sóoldatba mártjuk. Citrommal vagy lime-mal (esetleg mindkettővel) tálaljuk. Az elkészült halat ízlés szerint óvatosan meg is locsolhatjuk a citrom vagy a lime levével.
Köretnek készíthetünk hozzá grillezett cukkinit úgy, hogy a 4 közepes nagyságú cukkinit félbevágjuk, majd megforgatjuk őket a vajmártásban, amely 3 evőkanál olvasztott vajból, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemből, 1 evőkanál frissen préselt citromléből, fél teáskanál borsból, negyed teáskanál sóból és szegfűszegből áll. Ezt követően a cukkiniket a grillre fektetjük, majd 6-8 percig néha megforgatva megsütjük.
Egy finn szakács meg is mutatja nekünk, hogyan kell hagyományosan elkészíteni a kukkolai marénát.