Torkos csütörtök – nálunk térképen az éttermek listája!

news, Ma van a Torkos Csütörtök - ezekre figyelj, ha gasztrotúrázni indulsz
Vágólapra másolva!
A Magyar Turisztikai Ügynökség 2006 óta karolja fel az eseményt, hogy népszerűsítse az étterembe járást, ám az idei évtől már nincs központi szervezése, így honlapja sem a torkos csütörtöknek.
Vágólapra másolva!

Több vendéglátóhely mégis úgy gondolta, hogy folytatja a 11 éves hagyományt, és március 2-án újra fél áron kínálja fogásait. Központi honlapja ugyan nincs a rendezvénynek, de a résztvevő éttermek listája a Clementine Consulting interaktív térképére került fel:

A néphagyomány szerint a negyvennapos böjt előtti utolsó csütörtök a farsang farkának különleges napja, amikor bővebben, torkosabban étkeztek.

A katolikus hagyományokkal élő országok egyházi ünnepnaptárában a mai napig a hamvazószerda előtti csütörtököt tartják számon torkos csütörtök néven,

mint például Lengyelországban, amikor még a sarki gyrosos is fánkot árul. Idén hamvazószerda március 1-jére esik, így a torkos csütörtök rendezvény a böjti időszakra csúszott át.

Frissítés: a térképen szereplő budapesti Nagy Lajos Király útján üzemelő Lajos Király étterem nem vesz részt a Torkos Csütörtök akcióban!