Borszakértő helyett alkalmazás

2017.03.27. 13:34

Bár nem valószínű, hogy az igazán jó éttermekben az appok felváltják a sommelier-t, de a vacsorához illő bor kiválasztásánál segítség lehet egy-egy alkalmazás. 

Talán itthon is egyre gyakoribb, hogy akár egy finom esti étkezéshez ülünk le, akár barátokat fogadunk, odafigyelünk arra, hogy a főételhez passzoló bor kerüljön az asztalra. Kétségtelen, hogy ez nem könnyű feladat, szaktudást igényel, és hacsak nincs a családban egy borszakértő, vagy nem szakkereskedésben vásárolunk – előre tudva, hogy milyen menühöz is keresünk italt –, akkor nagyjából csak a katalógusokra vagy a megérzésünkre támaszkodhatunk. Jól párosítani ugyanis csak az tud, aki követi az egyes borvidékek évről évre változó szőlőtermését, ismeri a pincészetek évjáratait, és alaposan elmélyed a borkultúrát körülvevő finomabb részletekben is. 

Szerencsére már van néhány sommelier-alkalmazás, amelyek segítenek párosítani a speciális ételeket a megfelelő italokkal. 

Íme, a három kedvenc:

Corkbin 
Bor-étel párosítás, borszótár, fotófeltöltés, kommentelés, rövid jegyzet feltöltése, geotag, kereső a wine.com-ról – ezt kínálja az Androidra és iPhone-ra letölthető ingyenes app. 

Hello Vino 
Az Androidon és iPhone-on elérhető ingyenes mobilalkalmazás a bort párosítja az adott menühöz, valamint a személyes ízlés alapján javaslatokat ad a borvásárlást illetően. 

Borszakértő helyettForrás: Hello Vino

Natalie Maclean Wine Picks & Pairings 
A neves amerikai borszakíróról elnevezett alkalmazás egy 150 ezres tételből ad ötleteket a párosításhoz. Akár vonalkód alapján is tudunk keresni, és vásárlási tippeket is kapunk. Az alapverzió ingyenes, a kiegészítő szolgáltatásokért fizetni kell.