Betiltott növényvédőszert tartalmazó szárított goji bogyó kerülhetett a boltokba

Ez zsír! Szuperételek: Kamu vagy csodaszer? Goji bogyó
Vágólapra másolva!
Kínából származó, növényvédőszer-maradékot tartalmazó, szárított goji bogyó tételt kellett kivonni a forgalomból nem engedélyezett növényvédőszer-hatóanyag tartalom miatt. A Nébih a holland élelmiszer-ellenőrző hatóság bejelentése alapján, az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült az esetről.
Vágólapra másolva!

A holland hatóság tájékoztatása szerint a kifogásolt termékből 11 EU-tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak.

A termék azonosító adatai:

  • A termék neve: Szárított goji bogyó (Dried goji berries),
  • A termék tételszáma: P54790
  • Egyéb azonosító: GJBCN 380
  • RASFF referenciaszám: 2018.0201

A Magyarországra szállított aszalt gyümölcs számos fungicid, baktericid és rovarölő növényvédőszer mellett az Európai Unióban 2011 óta betiltott, propargit hatóanyagot is tartalmaz.

A Nébih már tavaly júniusban is beszámolt arról, hogy Kínából származó növényvédőszer-maradékot tartalmazó goji bogyó termék került Magyarországra. Az elmúlt évben a RASFF hatóságai 14 esetben tájékoztatták egymást és intézkedtek nem biztonságos goji bogyó szállítmányokkal szemben, az esetek többségében növényvédőszer-maradék tartalmuk miatt.

A Nébih felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a fenti adatokkal ellátott terméket ne vegyék meg, illetve – ha már megvásárolták – ne fogyasszák el!