Ez a pezsgő volt a nagy Gatsby kedvence

A nagy Gatsby
Vágólapra másolva!
Huszonnégy órás közös koccintásra hívják a pezsgőkedvelőket szerte a világon, több mint nyolcvan országban. Magyarország immár másodjára csatlakozik a reggeltől hajnalig tartó világkörüli eseménysorozathoz: éttermek, bárok és klubok közül választhatunk, hogy hol koccintanánk szívesen Jay Gatsby kedvenc pezsgőjével.
Vágólapra másolva!

A francia Moët & Chandon már több mint 270 éve legendás rituálékkal és fényűző pillanatokkal lepi meg rajongóit. Hozzájuk kötődik például a hajók pezsgős keresztelése és a pezsgőpiramis-építés is: nem véletlen, hogy A nagy Gatsby című film jeleneteiben is a Moët tűnt fel.

Forrás: Moët & Chandon

Ilyen emlékezetes pillanat volt az is, amikor 1967. június 11-én, a Le Mans-i 24 órás versenyen Dan Gurney amerikai pilóta kapott egy Jeroboam palackot, és úgy ünnepelte meg győzelmét, hogy megfürdette a pezsgővel a közönséget. Így született meg a pezsgős bajnokavatás.

A Moët-ért ma is rajonganak a hírességek: több mint 25 éve ez a Golden Globe hivatalos pezsgője.

A márka az 1743-as alapítása óta csiszolja stílusát: elegánsan egyensúlyoznak a friss, gyümölcsös és finoman érett karakterjegyek között. Benoît Gouez pincemester és borász csapatának feladata, hogy évről-évre megőrizzék ezt a stílust.

A ház 1 150 hektár saját szőlőterülettel rendelkezik, emellett Champagne minden fő régiójából vásárolnak, hogy cuvée-ikben megmutathassák a borvidék sokszínűségét. Zászlóshajójuk, a Brut Impérial pezsgő például több mint

100 alapborból áll össze.

A házasítást követően minden pezsgő palackban erjed és érlelődik. Az eredetvédelmi régió szabályai szerint a nem évjáratos tételeknél a minimum a 15 hónap, az évjáratosaknál a 3 év érlelés. Vintage tételeit azonban jóval hosszabban, 7 évig érleli.

Moët&Chandon első jégkockával kínált pezsgői Forrás: Moët&Chandon

A Moët & Chandon 2011-ben alkotta meg az első jégkockával kínált pezsgőjét, a Moët Ice Impérialt. Ez egy intenzíven gyümölcsös és gazdag tétel, amely válogatott alapborokból készül. A pinot noirt a gyümölcsösség, a tartást és a magasabb cukortartalom jellemzi, a pinot meunier kerekséget ad, a chardonnay pedig az utóízt teszi frissé.

Így az ital még a napon gyorsan olvadó jéggel keveredve is megtartja karakterét.

A ház szeretné megosztani, miért olyan varázslatosak a francia Champagne régió pezsgői, ezért harmadjára kezdi nagyszabású, globális pezsgőzéssel a nyarat. A Grand Day alkalmából mintegy 80 országban, több mint egymillió vendégre számítanak Hongkongtól Montreálig.

Óránként visszaszámlálások jelzik

majd a közös koccintás időpontját, amikor szerte a nagyvilágban együtt emelik magasba poharukat a Grand Day vendégei.

A következő résztvevő helyszínek várják mindazokat, akik együtt ünnepelnének a világgal: Buddha Bar, Tom George, Arany Kaviár, Hello Baby, Raqpart és Ötkert.

A Balatonon a balatonfüredi Cocomo Caféban koccinthatunk együtt a világgal, ha pedig mi magunk szereznénk be az italt, a következő helyeken tehetjük meg: Delizia Gourmet Hegyvidék, Culinaris boltok, Anita Delicate, Bortársaság szaküzletek.

Ha nagyobb társaság gyűlik össze, válasszuk a Magnum vagy akár a Jeroboam palackot. A Moët Impérialt a vibráló gyümölcsösség, az igéző aromák és az elegáns érettség jellemzi, az Impérial Rosé változata még gyümölcsösebb, az Ice Impérial és Ice Rosé Impérial pedig egy igazi nyírindító ital.

A gasztronómiai élmények mellé az évjáratos Grand Vintage tételt ajánja a ház, amely a hosszú érlelésnek köszönhetően kellően gazdag és érett.