Ilyenre még nem volt példa egy vizsgálat során sem

sör
Vágólapra másolva!
2018 nyarán a futball-világbajnokságé a főszerep. Sokak számára a meccsnézés kihagyhatatlan kelléke a sör, így adta magát, hogy – a söritalok és a búzasör után – a világos dobozos sörök legyenek a Nébih Szupermenta projektjének következő tesztalanyai. A vizsgálat meglepő eredménnyel zárult: első alkalommal fordult elő, hogy mindent rendben találtak a szakemberek.
Vágólapra másolva!

A termékek kiválasztása rendhagyó volt: most először határozták meg az olvasók, mely söröket vizsgálja meg a hatóság. A Nébih munkatársai 12 nagyobb üzletlánc kínálatát mérték fel, ahol több mint 120 különböző márkájú vagy típusú sört találtak.

A hosszú listát alkoholtartalom alapján szűkítették, majd 2 csoportban, 20-20 termékre szavazhatott a közönség. Végül 14 hazai és 6 külföldi előállítású sört teszteltek a szakemberek.

Forrás: Nébih

A Nébih laboratóriumában megnézték az italok sűrűségét, alkohol-, extrakt-, szén-dioxid- és energiatartalmát, erjedési fokát, ám a színmegfelelőség, az ochratoxin-A vizsgálat és a jelölések ellenőrzése sem maradhatott el.

Továbbá a pótanyag nélküli söröknél izotópvizsgálattal ellenőrizték, hogy valóban nem tartalmaznak-e mást a négy fő összetevőn kívül.

Maga a pótanyag használata egyébként – bizonyos szabályok betartása mellett – megengedett a sör előállítása során.

Ráadásul nem is minden esetben szolgálnak pótlóanyagként: például a kukoricagríz az édesre hasonlító ízérzet elérésének egyik alapanyaga.

Az alkoholtartalom ellenőrzésénél csupán kisebb eltérések akadtak, amelyek mind

megfeleltek a tűréshatárnak.

Az ochratoxin-A vizsgálat mikroszkópikus gombafajok által termelt méreganyag mérését jelenti. Ez minden terméknél kimutatási határérték alatt volt.

Talán most először fordult elő, hogy minden termék maradéktalanul megfelelt az előírásoknak.

Természetesen a kedveltségi vizsgálat ezúttal sem maradhatott el. A szakértő és laikus kóstolók szín, illat, íz, külső megjelenés, csípősség és keserűség alapján értékelték az italokat.

A Nébih Szupermenta világos dobozos sör terméktesztjén

első helyen végzett a Heineken,

második lett a Budweiser, míg harmadik a Dreher és a Pécsi Sör holtversenyben. A világos sörök csoportjában a Steffl volt a kóstolók kedvence, második lett a Tuborg, harmadik helyen pedig a Borsodi végzett.