Augusztus elsején beköszöntött az új év

bor, fehérbor
Vágólapra másolva!
Augusztus elsején hivatalosan is megkezdődött az idei borpiaci év, és némi újdonságot is hozott magával: a borászatok innentől egységesített nyomtatványon nyújthatják be adataikat a hegybírónak.
Vágólapra másolva!

A 2016-os jövedéki törvény egyszerűsítette az adminisztratív teendőket, magyarul a papírozást, mostantól ez még inkább egyszerűsödik. Eddig a bortermelésről és az értékesítési adatokról két eltérő adattartalommal, két szervezet részére kellett a borászatoknak jelentést benyújtaniuk. 2018. augusztus 1-jétől kizárólag a hegybírók felé kell közölni az adatokat egy egységesített nyomtatványon, amelyeket a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa továbbít a jövedéki hatóság számára.

Forrás: Shutterstock

A jelentéseket 2018. augusztus 1-je és 15-e között kell leadni a gazdasági aktát vezető hegybíró részére. Ez az idei évben még papíralapon történik, de jövőre már elektronikus úton is benyújthatják a dokumentumokat.

– mondta el Brazsil Dávid, a szőlész-borász szakmai önkormányzat főtitkára.

Az elektronikus borkisérő okmány sorszámtartomány-elszámolást a HNT Titkársága felé, míg a kistermelői palackos erjesztésű pezsgő készletváltozását a hegybíró részére kell benyújtani augusztus 15-ig.