Kézműves kenyerekkel ünnepeljük Szent István-napját

kenyér
Vágólapra másolva!
Régen minden más volt: a tejet a kecske, a kenyeret a termőföld adta. Ahhoz, hogy mindennap friss cipó kerüljön az asztalra, meg kellett termeszteni a búzát, el kellett vinni a malomba, hogy megőröljék, és csak utána jöhetett szóba a kenyér. A lisztet már este leszitálták, elkészítették a morzsókát a kovászból, majd fakanállal felverték a tésztát, amely reggelig kelt. Másnap már hajnalban nekifogtak a munkának: elkezdték dagasztani, kiszaggatták kenyéralakba, kelesztették még néhány órát, és csak utána mehetett a kemencébe. Az lehetett aztán az igazi finomság, a valódi kenyér! Pontosan ezt a szellemet akarja életre kelteni a Kenyérlelke Fesztivál.
Vágólapra másolva!

A kenyérkészítők találkozóját Szent István király és az új kenyér ünnepén rendezik meg. A Kenyérlelke-verseny mellett az esemény célja, hogy

összehozza a kenyér szerelmeseit,

megismerhessék egymást, megoszthassák tapasztalataikat.

A megmérettetésre a honlapon keresztül lehetett jelentkezni négy kategóriában: fehér-, félbarna kenyér 1000g, teljes kiőrlésű kenyér 500-1000g, bagett 290-310g, croissant 50-80g. A termékeket mindenki saját maga készíti el, úgy hozza a helyszínre.

Forrás: Kenyérlelke Fesztivál

A zsűri a kinézetet, az illatot, a tapintást, az állagot, a héjat és az ízt veszi figyelembe a pontozásnál. Az otthon sütőket és a pékségeket külön kategóriában értékelik. A legjobbakat díszoklevéllel jutalmazzák, amely

kategóriánként csak egyetlen jelöltet illet meg.

A rendezők arra törekszenek, hogy újra ismertté tegyék az igazi kenyér fogalmát, és köztudatba emeljék eredeti ízét.

A Kenyérlelke Fesztivált augusztus 20-án, hétfőn, 10:00 és 20:00 között rendezik meg Budapesten, a MOM Kulturális Központban.