Hatodik alkalommal rendezik meg a Bikavér Párbajt

bor, bikavér
Felvétel a tavalyi párbajról
Vágólapra másolva!
Február 22-én, pénteken, az egri és szekszárdi borvidék bikavéreit lehet kóstolni a budapesti Corinthia Hotelben, ahol a hatodik Bikavér Párbajt rendezik. 17 egri és 17 szekszárdi borászat érkezik a nagyközönség elé.
Vágólapra másolva!

Az Egri és Szekszárdi Bikavér különbözik ugyan a termőtájak eltérő adottságai miatt, azonban osztozik a házasítási szabályok nagy részében és a minőségi kategorizálásban. A párbaj szó ellenére ez a hatodik alkalommal megrendezésre kerülő kezdeményezés a közös gondolkodáson alapul. Az összefogásban részt vevő borászok évről évre azon dolgoznak,

hogyan lehet a bikavéreket minél magasabb minőségben elkészíteni,

figyelembe véve a folyamatosan változó borfogyasztási szokásokat és igényeket.

Felvétel a tavalyi párbajról Forrás: © Hirling Bálint/Hirling Balint

A rendezvényen mindkét régió pincészetei igyekeznek a legjobb vagy legjellegzetesebb bikavéreit bemutatni. Fontossága az eseménynek, hogy a Tokaji Aszú után a magyar borok hallatán a Bikavér jut először a külföldi fogyasztók és nemzetközi borpiac szereplőinek eszébe. S ezek a vélekedések nagyban meghatározzák az összességében magyar borászatról alkotott vélekedést is.

A 6. Bikavér Párbajon 17 egri és 17 szekszárdi borászat mutatja be bikavéreit, a borászatokat a rendezvény hagyományai szerint összepárosítják: egy dupla standot egy egri és egy szekszárdi borász foglal el.

Az esemény 17 órakor nyílik meg, és 21 óráig tart, a négy óra alatt

a résztvevők kötetlenül, sétáló kóstolón ismerkedhetnek meg a 34 kiállító borászat bikavéreivel.

A rendezvényt a két borvidék ezúttal a Borjourral, Magyarország legnagyobb borközösségével közösen szervezi.

Tavaly is kötetlenül lehetett kóstolni és beszélgetni a borászokkal, a borászatok képviselőivel Forrás: © Hirling Bálint/Hirling Balint

Eredményhirdetés nem lesz, mindenki szabadon kiválaszthatja saját kedvenceit

– újdonság viszont, hogy a szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy a kóstoló előtt és után is írják le néhány szóban véleményüket, benyomásaikat a bikavérekről általában, így a Bikavér Párbajon részt vevő borászatok is visszajelzést kaphatnak a stílusokról, irányokról és a fogyasztói elvárásokról.

A délelőtti órákban két kísérő rendezvényt is tartanak, a „Kerekasztal kóstolón" Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus vezetésével és a két régió borászainak részvételével vakteszten választják ki, melyek azok a borok, melyek a legközelebb állnak az ideális, arányos, referenciának számító bikavérstílushoz, míg a másik mesterkurzuson dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus tart bemutatót a különböző bikavérstílusokból, szakértőknek és a média képviselőinek.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!