Ez történik a testünkkel, ha elkerüljük a feldolgozott élelmiszereket

Vágólapra másolva!
Reggel csörög az óra, kelni kell, kezdődik a rohanás. Reggelizni nincs idő, ezért inkább bekapunk valamit útközben. Mondjuk egy fánkot vagy egy péksüteményt. Az ebéd hasonlóan kaotikus, hiszen mindössze fél óránk van elszabadulni a munkahelyről. Otthonról kaját hozni elfelejtettünk, úgyhogy az egyik gyorsétteremben kötünk ki. Mire hazaérünk, hullának érezzük magunkat, pedig jó lenne valami vacsora, meg ebéd holnapra. Elszaladunk még a boltba, és feltankolunk gyorsfagyasztott, előre elkészített dolgokból. Hiszen így a legegyszerűbb. Közben fogalmunk sincs róla, mi történik a testünkben a feldolgozott élelmiszerek hatására. Vagy legalábbis csak sejtjük. Abban azonban biztosak vagyunk, mi minden változna meg, ha elkerülnénk ezeket.
Vágólapra másolva!

1. Lehet, hogy rosszabb lesz, mielőtt jó lenne

A test hozzászokik a rengeteg plusz cukorhoz és sóhoz, amelyet ezekkel az ételekkel viszünk be. Amint megvonjuk, azonnal jelentkezhetnek a tünetek: éhség, fejfájás, szorongás.

Ennek mértékét az határozza meg, mennyire függünk a cukortól.

2. Javul a hangulat

A feldolgozott élelmiszerek finomított szénhidrátokat és cukrokat tartalmaznak, amelyek gyorsan emelik meg a vércukorszintet. Ezáltal erősen ingadozni fog, ami rossz energiaszintet és ingerlékenységet okoz.

Kutatók szerint kapcsolat van a dopamin, a szerotonin és a feldolgozott cukor között: ez utóbbi stimulálja a hormonok felszabadulását.

A folyamatosan csökkenő szerotoninszint pedig akár depresszióhoz is vezethet.

A túl sok finomított, mesterséges cukor felborítja az agy működésének egyensúlyát Forrás: Medical News Today

3. Jobb koncentrációs képesség

Bár az emberi testnek szüksége van egy kis cukorra, jó, ha ez leginkább gyümölcsökből származik. A túl sok finomított, mesterséges cukor felborítja az agy működésének egyensúlyát,

és ez megnehezíti a koncentrációt.

Ez abból fakad, hogy az ingadozó vércukorszint fáradsághoz vezet. Ez lehetetlenné teszi az összpontosítást.

4. Megszűnik a haspuffadás

A legtöbb feldolgozott élelmiszer nátriumtartalma magas. A nátrium pedig megtartja a vizet. Ez dehidratációhoz és puffadáshoz vezet.

5. Változik az ízérzékenység

A Harvard Medical School szerint a feldolgozott élelmiszerek elhagyása hatással van bizonyos ízek érzékelésére.

A sóval kapcsolatos tanulmányok szerint, azok a résztvevők, akiket alacsony nátriumtartalmú étrendre ítéltek, a teljesen sómentes ételeket részesítették előnyben a diéta után.

A sós ételeket pedig túl sósnak találták.

6. Jobb alvás

A feldolgozott élelmiszerek miatt ingadozó vércukorszint hatással van az alvás minőségére is. Minél több cukrot fogyasztunk a nap folyamán,

annál gyakrabban ébredünk fel az éjszaka közepén.

A feldolgozott élelmiszerekben lévő transzzsírok továbbá hozzájárulnak az emésztési zavarokhoz és a gyomorégéshez.

A testnek szüksége van a rostokra a megfelelő emésztéshez Forrás: Shutterstock

7. Javul az emésztés

A testnek szüksége van a rostokra a megfelelő emésztéshez. Ezekhez azonban nem jutunk hozzá a feldolgozott élelmiszerekből. Ahogy elhagyjuk, és más, egészségesebb alternatívára cseréljük ezeket,

máris javul az emésztésünk, és jobb lesz a közérzetünk.

8. Akár még fogyhatunk is

Ezek az élelmiszerek általában sok extra, üres kalóriát tartalmaznak. Emellett nincsenek bennük sem tápanyagok, sem rostok. Ez a táplálkozás idővel súlynövekedéshez vezethet. Hiszen minél több méreganyagot viszünk be a szervezetünkbe, annál több zsír kell ahhoz, hogy megkösse.

9. Megtisztul a bőrünk

Az étrend és a bőr egészsége között szoros kapcsolat van. Minél egészségesebben táplálkozunk, annál kevésbé fogunk pattanásoktól és gyulladt bőrtől szenvedni.

10. Csökken a vérnyomás és a koleszterinszint

Végül összességében elmondható, hogy ezen élelmiszerek elkerülése számos betegségtől megóv minket. Csökken a vérnyomás, a koleszterinszint, a gyulladásos megbetegedések és a rák kockázata.