A B7-vitaminként is ismert biotin segíti a haj, a bőr és a köröm egészségének fenntartását. Egy átlagos felnőtt számára a minimális
napi beviteli mennyiség 30 mikrogramm.
Bizonyos élelmiszercsoportokban nagy mennyiségű biotin van. Egy ezekből álló étrendnek köszönhetően természetes módon juthat hozzá a vitaminhoz.
A zöld leveles zöldségek, a diófélék, a hagyma, a csicseriborsó, a borsó és az édesburgonya nagy mennyiségű biotint tartalmaz. Egy marék mandula, földimogyoró vagy napraforgómag fedezheti a napi B7-vitamin-bevitel felét.
Egy csésze édesburgonya legfeljebb 6 mikrogramm biotint tartalmaz.
Bár minden zöldségben van biotin, a zöld leveles fajták nagyobb mennyiséget tartalmaznak. Ezek közül is a brokkoli és a spenót a legjobb forrása, de a kelkáposzta és a saláta is jó választás.
Ezeket a zöldségeket frissen, vagy minimális elkészítéssel fogyassza. A főtt spenót például megtartja a tápanyagtartalmának nagy részét.
Mindemellett a legjobb biotinforrás például a marha- és a csirkemáj. Amennyiben nem rajong a májért, egyen tojást! Egy tojás 10 mikrogramm biotint tartalmaz.
Próbálja ki máris a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 176 fokra.
Egy hőálló serpenyőben pirítsa meg a hagymát a vajon.
Adja hozzá a kolbászt vagy a sonkát, és pirítsa meg azt is.
Öntse hozzá a zöldségeket és a fokhagymát.
Egy tálban keverje össze a tojásokat a tejjel, és fűszerezze ízlés szerint.
Öntse a tojásokat a serpenyőbe, és süsse 3-5 percig.
Tegye a serpenyőt a sütőbe, és süsse a frittatát 15 percig.