Ha ezt tapasztalja, B7-vitaminra van szüksége

B7-vitamin, biotin
Vágólapra másolva!
A szokásosnál is több hajszála kihullik? Töredezettek a hajvégei? Folyamatosan letörnek és berepedeznek a körmei? Akkor talán ön is egyike azoknak, akik biotinhiányban szenvednek. Ez a probléma azonban könnyen orvosolható, ha olyan élelmiszereket fogyaszt, amelyek természetes módon gazdagok ebben a B-vitaminban.
Vágólapra másolva!

A B7-vitaminként is ismert biotin segíti a haj, a bőr és a köröm egészségének fenntartását. Egy átlagos felnőtt számára a minimális

napi beviteli mennyiség 30 mikrogramm.

Bizonyos élelmiszercsoportokban nagy mennyiségű biotin van. Egy ezekből álló étrendnek köszönhetően természetes módon juthat hozzá a vitaminhoz.

Egy marék mandula, földimogyoró vagy napraforgómag fedezheti a napi B7-vitamin-bevitel felét Forrás: Shutterstock

Mely alapanyagok gazdagok biotinban?

A zöld leveles zöldségek, a diófélék, a hagyma, a csicseriborsó, a borsó és az édesburgonya nagy mennyiségű biotint tartalmaz. Egy marék mandula, földimogyoró vagy napraforgómag fedezheti a napi B7-vitamin-bevitel felét.

Egy csésze édesburgonya legfeljebb 6 mikrogramm biotint tartalmaz.

Bár minden zöldségben van biotin, a zöld leveles fajták nagyobb mennyiséget tartalmaznak. Ezek közül is a brokkoli és a spenót a legjobb forrása, de a kelkáposzta és a saláta is jó választás.

Ezeket a zöldségeket frissen, vagy minimális elkészítéssel fogyassza. A főtt spenót például megtartja a tápanyagtartalmának nagy részét.

Mindemellett a legjobb biotinforrás például a marha- és a csirkemáj. Amennyiben nem rajong a májért, egyen tojást! Egy tojás 10 mikrogramm biotint tartalmaz.

Próbálja ki máris a következő receptet!

Forrás: Ben Dearnley

Frittata

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál biovaj
  • 1 és 1/2 csésze apróra vágott sonka vagy kolbász
  • 1 és 1/2 csésze apróra vágott zöldség, mint a paprika, a paradicsom, a brokkoli stb.
  • 1/2 hagyma, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 6 tojás, felverve
  • 4 evőkanál kókusztej

Elkészítés:

Melegítse elő a sütőt 176 fokra.
Egy hőálló serpenyőben pirítsa meg a hagymát a vajon.
Adja hozzá a kolbászt vagy a sonkát, és pirítsa meg azt is.
Öntse hozzá a zöldségeket és a fokhagymát.
Egy tálban keverje össze a tojásokat a tejjel, és fűszerezze ízlés szerint.
Öntse a tojásokat a serpenyőbe, és süsse 3-5 percig.
Tegye a serpenyőt a sütőbe, és süsse a frittatát 15 percig.