5 ok, amiért érdemes rendszeresen édesburgonyát enni

2019.02.27. 10:49

Az édesburgonyát sokszor úgy kezelik, mint a hagyományos krumplit: pürét vagy rakott ételeket készítenek belőle. De a leggyorsabb, a legjobb és a legkönnyebb módja annak, hogy felhasználjuk az, ha egyszerűen megsütjük. Persze nem azzal a módszerrel, amire először gondolnánk a sütés szó hallatán.

Az édesburgonyát, más néven a batátát, főként gyökérgumójáért termesztik. Érdekesség, hogy bár a neve arra utal, rendszertanilag

valójában nem rokona a burgonyának, mindössze csak a gumók alakja hasonlít.

Közép-Amerikában őshonos, Európába Kolumbusz Kristóf hozta be; először egy 1604-es, angol szakácskönyv említi.

Az édesburgonya (neve ellenére) nem rokona a burgonyának, mindössze csak a gumók alakja hasonlítForrás: Good Housekeeping

Miért együnk édesburgonyát?

Egy csésze édesburgonya biztosítja a napi C-vitamin-szükséglet közel felét. Emellett az A-vitamin rendkívül fontos forrása, amely szintén elengedhetetlen a szervezetünk számára – különösen influenzaszezonban. Az A-vitamin kulcsfontosságú az egészséges bőr, látás és szervfunkciók fenntartásában.

Az édesburgonya béta-karotint tartalmaz, amely a májban A-vitaminná alakul át.

Menjünk tovább: biztosítja mangánszükségletünk egyharmadát, a kollagént előállító, illetve a bőr és a csontok egészségét biztosító ásványi anyagot. Emellett gyulladásgátló hatású: a benne lévő vegyületek

sejtszinten elfojtják a gyulladást.

Sőt, ez még mindig semmi, ugyanis káliumtartalmának köszönhetően segít szabályozni a vérnyomást. Lényegében a kálium kivezeti a felesleges nátriumot a szervezetből, illetve szabályozza a szívritmust és az összehúzódásokat egyaránt.

Továbbá jelentős mennyiségű magnéziumot is tartalmaz, amely szintén egy nélkülözhetetlen ásványi anyag. Egyik legfontosabb előnye, hogy segít csökkenteni a stresszt és a szorongást. Ez már önmagában is egy nyomós ok a fogyasztására.

Az édesburgonya egyik legfontosabb előnye, hogy segít csökkenteni a stresszt és a szorongástForrás: Nutritious Life

Hogyan fogyasszuk az édesburgonyát?

Mivel gyorsan tönkremegy, tároljuk hűvös, sötét helyen. Az előkészítés során mossuk meg jó alaposan hideg, folyó víz alatt. Hogy meghámozzuk vagy nem, az ízlés dolga. Na, de hogyan süssük meg?

Ha egy gyorsabb módszert választanánk, akkor szurkáljuk meg villával, és tegyük a mikróba legalább öt percre.

Ezután már csak félig félbe kell vágni a hosszabb oldala mentén (nem teljesen ketté), óvatosan széthúzni, majd egy villával összetörni a húsát. Ezután megszórhatjuk babbal, avokádóval, jalapenóval, korianderlevéllel, vagy bármilyen más feltéttel. Például baconnel, mogyoróval és juharsziruppal,

vagy olívaolajjal, sült paprikával, fetával és petrezselyemmel.

Amennyiben krumplipürét akarunk készíteni, az is kivitelezhető mindössze pár perc alatt. Szurkáljuk meg ugyanúgy az édesburgonyát, tegyük a mikróba legalább öt percre, azután kanalazzuk ki a belsejét. Ízesíthetjük vajjal, szójaszósszal és mogyoróhagymával, vagy barna cukorral, vajjal, fahéjjal, Cayenne-borssal, végül pedig tálaljuk fekete borssal megszórva.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: