9 jel, hogy több vízre van szükségünk

víz, ásványvíz
Vágólapra másolva!
Ha fejfájást, feledékenységet vagy ingerlékenységet tapasztalunk, ideje megragadni a vizespalackot. Ez ugyanis csak néhány példa a dehidratáció, a kiszáradás tünetei közül. Mivel a víz a sejtek elsődleges építőeleme, erősíti az izmokat és hidratálja a bőrt, további kellemetlenségekre számíthatunk, ha nem figyelünk oda fogyasztására.
Vágólapra másolva!

1. Az egyik ilyen: bőrszárazság

Csúnya? Húzódik? Már ki is repedt? Ha a bőr kiszárad, elveszti a rugalmasságát, amely biztos jele a dehidratációnak. Hiába használunk kézkrémeket, ha a fő probléma a vízhiány.

Pótoljuk a vizet, és a bőrünk is helyrejön.

A felnőtt nőknek átlagos fizikai aktivitás esetén napi 2, a férfiaknak pedig 2,5 liter vizet kellene fogyasztaniuk.

A felnőtt nőknek átlagos fizikai aktivitás esetén napi 2, a férfiaknak pedig 2,5 liter vizet kellene fogyasztaniuk Forrás: Shutterstock

2. Sötét vizelet

Ez a kiszáradás egyik leggyakoribb és legelső jele. Ideális esetben a vizeletnek világosnak, szinte áttetszőnek kellene lennie.

Ha sötétebb, tartsuk magunk mellett a vizespalackot, és fogyasszunk lédús gyümölcsöket.

3. Gyorsabb szívverés

Mivel a vér nagyrészt szintén vízből áll, amikor a test kiszárad, a vér sűrűbb lesz, így a szívnek keményebben kell dolgoznia. Emiatt azt érezhetjük, hogy gyorsabban ver,

illetve légszomjat is tapasztalhatunk.

4. Fejfájás

A nap folyamán jelentkező fejfájás nagyon kemény tud lenni. Főleg, ha a munkahelyen kell megbirkóznunk vele. Igyunk több vizet, és figyeljük meg, tapasztalunk-e valamilyen különbséget.

A dehidratáció talán az alacsonyabb vérnyomás miatt okozhat fejfájást. Ha figyelünk a vízfogyasztásra, azzal nemcsak a fejfájást akadályozzuk meg, de enyhíthetjük a már meglévő fájdalom mértékét is.

5. Hidegrázás

Amikor a testünkben nincs elegendő víz, egyetlen szervünk sem működik megfelelően. Mivel a víz hozzájárul a testhőmérséklet szabályozásához, ne csodálkozzunk, ha úgy érezzük, hogy ráz minket a hideg. Pont, mintha lázasak lennénk.

6. Kimerültség

Nem normális, ha egy ember folyamatosan kimerültnek érzi magát. Ha minden este legalább 7-9 órát alszunk, és folyton fáradtak vagyunk, akkor több vizet kell innunk.

A dehidratáció ugyanis fáradtságot is okoz.

7. Hányinger

Ha rosszul érezzük magunkat, szédülünk és hányingerünk van, az is lehet a kiszáradás jele. Ilyenkor még egy pohár vizet sem kívánunk, mégis érdemes legalább kortyolgatva inni, hogy helyreállhasson a rendszer.

8. Feledékenység

Mivel az agyunk is rendkívül sok vizet tartalmaz, ha a test kiszárad, az agy sem működik úgy, ahogy kellene.

Ez ingerlékenységhez és feledékenységhez vezethet.

9. Állandó éhség- és szomjúságérzet

A folyamatos éhség- és szomjúságérzet a kiszáradás egy nyilvánvaló jele. A szakértők azt tanácsolják, hogy ne várjuk meg, amíg szomjúságot érzünk, mert az már a test vészjelzése. Tartsuk magunk mellett a vizespalackot, vagy gondoskodjunk róla, hogy mindig legyen egy pohár víz az asztalunkon. Így biztosan nem feledkezünk el a rendszeres vízpótlásról.