Kedvenc zenénket hallgatva édesebbnek érezzük a bort

Vágólapra másolva!
Mi egy tökéletes délután receptje? Zene és bor. Másra nincs is szükség. Ez a két dolog olyan szorosan jár kéz a kézben, hogy kutatók vizsgálatoknak vetették alá. Az eredmények lenyűgözőek: bebizonyították, hogy legyen szó klasszikusról vagy rockról, gyors vagy lassú dallamokról, mind hatással van arra, mennyire élvezzük a bort, milyen ízűnek érezzük, illetve milyen gyorsan isszuk meg.
Vágólapra másolva!

A zene befolyásolja, mennyire élvezzük a bort

A zene hatással van a hangulatunkra. Ez tény. Ha a napunk hangzavarban telik,

egy csendes, nyugodt zene segíthet a pihenésben, a lazításban.

Vagy épp fordítva: péntek este van, ki akarunk kapcsolódni, ezért benyomjuk kedvenc pop vagy rock slágereinket. Bárhogy is: minél jobban élvezzük a zenét annál jobban fogjuk élvezni a bort is, amit épp kortyolunk – a zene típusától függetlenül.

Egy vidám zongoraművet hallgatva édesebbnek, gyümölcsösebbnek érezhetjük a bort Forrás: HelloFresh

... a bor ízének érzékelését

Kutatások kimutatták, hogy hajlamosak vagyunk bizonyos hangokat bizonyos ízekkel összepárosítani. Ezért van hatással a zene a bor ízének, savasságának és simaságának érzékelésére.

Egy vidám zongoraművet hallgatva például édesebbnek, gyümölcsösebbnek érezhetjük az italunkat.

Ám egy durvább, élesebb hangú zenétől savasabbnak, frissebbnek és fűszeresebbnek fogjuk gondolni.

... milyen gyorsan ürítjük ki a poharunkat

A zene tempója és hangereje arra is hatással lehet, milyen gyorsan ürül ki a poharunk. Lényegében minél tempósabb a zene, annál hamarabb kell utántölteni.

Az éttermek gyakran alkalmazzák ezt a praktikát, hogy minél több kört szolgálhassanak fel.

Tehát, amikor legközelebb kinyitunk egy üveg bort, és egyáltalán nem nyűgöz le, akkor érdemes bekapcsolni kedvenc zenénket, hátha a következő korty már élvezetesebben fog lecsúszni.