Vágólapra másolva!
Sokan betegednek meg vagy halnak meg idejekorán az étrendjük miatt. A feldolgozott, alacsony rosttartalmú élelmiszerek és a vegyszerekkel kezelt alapanyagok mind a testre, mind a beleinkre károsak.
Vágólapra másolva!

Az alacsony rosttartalmú étrend a Stanfordi Orvostudományi Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint számos egészségügyi problémát okoz:

elpusztulnak a jó bélbaktériumok és károsodik a bél egészsége.

A rostszegény táplálkozás 60%-kal is csökkentheti az egészséges bélbaktériumok számát.

Forrás: Food.News

A Nature című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók olyan egereket vizsgáltak meg, amik nem fértek hozzá tápanyagokban és rostban gazdag ételekhez. Az eredmény: a bél-mikrobiómjuk teljesen kimerült.

A bél-mikrobióm a bélrendszerben, változó mennyiségben és összetételben lévő jó baktériumok összessége.

A kutatók emberi baktériumokat juttattak az egerek bélrendszerébe, így próbálták meg visszaállítani a bél-mikrobióm állapotát. Ezután az egereket két csoportra osztották: az egyik csoport magas rosttartalmú táplálékot kapott, a másik viszont egyáltalán nem kapott rostot.

Mire jutottak a kutatók?

Néhány héttel később azoknak az egereknek, amelyek nem kaptak rostot, 75% -kal csökkent a bélrendszerükben a jó baktériumfajok száma. Ezzel szemben a másik csoportba tartozó egerek bélrendszerének és gyomrának állapota némiképp javult a rostnak köszönhetően.

Azonban a bélbaktériumoknak sem a mennyisége, sem az összetétele nem érte el a korábbi, teljesen egészséges állapotot.

A bélbaktériumok egyensúlya és sokfélesége elengedhetetlen az immunrendszer és a szövetfejlődés szempontjából. Ám az alacsony rosttartalmú étrend mellett a modern élet számos aspektusa járul még hozzá a bél-mikrobióma pusztulásához. Ezek közé tartozik a stressz, az alváshiány és az antibiotikumok használata.

Mit tehetünk beleink egészségéért?

Érdemes elkerülni a feldolgozott élelmiszerek, a magas zsírtartalmú és finomított cukrokban gazdag ételek fogyasztását. Helyettük együnk magas rosttartalmú alapanyagokat,

mint a spárga, a banán, az alma, a bogyós gyümölcsök, a póréhagyma, a hüvelyesek és a zab.

A kollagénben gazdag ételek szintén hozzájárulnak a bél állapotának javulásához, mint a lazac vagy a csontleves. Továbbá szükség van fermentált élelmiszerekre is, amelyekben magas a probiotikus baktériumok szintje. Ilyen a kefir, a kimchi, a miso, a savanyú káposzta és a házi joghurtok.