Noha az igazi nyárra még egy kicsit várnunk kell, meggyorsíthatjuk az eljövetelét a lekvárkészítéssel. Hiszen már javában tart az eperszezon, és nincs is jobb a házi eperlekvárnál. Ha még nem találtuk meg a kedvencünket, most kedvünkre válogathatunk, hiszen három különböző recept is van már a tarsolyunkban. Készítsük el a nekünk tetszőt!

A friss eper megjelenése egy nagyon jó jele annak, hogy közeledik a nyár. Fogyasztásuk önmagukban is nagy élmény, főleg, ha a kertünkben nőtt, vagy gazdálkodóktól vásárolt, igazi eperről van szó. A másik szuper alapanyag, amelynek ugyan még nincs itt a szezonja, de hamarosan az is eljön, a levendula.

Amint learatjuk az első virágokat, érdemes kipróbálni, milyen párost is alkot az eperrel.

Levendulás eperlekvárForrás: Shutterstock

Levendulás eperlekvár

Hozzávalók:

  • 1,4 kg eper
  • 300 g cukor
  • 3 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 evőkanál friss levendula

Elkészítés:
Tegyük a befőttesüvegeket egy tál vízbe, forraljuk 10 percig.
Mossuk meg, csumázzuk ki és vágjuk négyfelé az epret.
Tegyük a cukorral együtt egy nagy serpenyőbe, és közepes lángon kezdjük el főzni. Folyamatos keverés mellett hagyjuk 5 percig párolódni.
Öntsük egy nagy szűrőbe, óvatosan keverjük össze, és hagyjuk lecsöpögni a levet. Jól nyomkodjuk ki.
Tegyük félre a szűrőt, a lecsöpögött levet pedig öntsük vissza a serpenyőbe. Forraljuk fel alkalmanként megkeverve. Forraljuk tovább 20 percig.
Keverjük hozzá a citromlevet és a levendulát. Főzzük tovább lassú tűzön 15 percig.
Öntsük a keveréket az előre elkészített, felmelegített üvegekbe. Tegyük rá a kupakot, állítsuk fejre pár percre, és tegyük a száraz dunsztba (párnák, vastagabb ruhafélék, például pokrócok közé).

A következő receptért lapozzon tovább!