Nem is hinné, mennyi fokozata van a vegetáriánus étrendnek

vegán étrend
Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy ami az egyikünk számára teljességet jelent, az a másikban hiányérzetet teremt. A húsevés – vagy éppen nem evés – témája manapság környezetvédelmi és spirituális elvekkel forrt össze. A vegetarianizmus a nevéből eredően az a táplálkozási gyakorlat, melynek követője bármilyen állat megölésével elkészített táplálék elfogyasztását elveti.
Vágólapra másolva!

Sok vegetáriánus számára ez nemcsak táplálkozási gyakorlat, hanem egy kiterjedt eszmerendszer vagy világnézet, melyet az a fő törekvés jellemez, hogy az ember a lehetőségeihez mérten minél kevesebb állatnak okozzon szenvedést, különös tekintettel a tudatos, fejlett idegrendszerrel rendelkező állatokra. Mások a húsevést más okból utasítják el, például azért, mert nem szeretik, undorodnak a nyers hústól, vagy pedig azért, mert a diétájuk nem engedi meg.

Nagyon sok kutatás bizonyította már, hogy a sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkentheti az előfordulását bizonyos daganatos megbetegedéseknek, de a különbség nem nagy e téren a vegetáriánus és a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás között. Tudományosan bizonyított tény, hogy a feldolgozott hústermékek és hentesáruk rendszeres fogyasztása növelheti a vastagbélrák kockázatát. Azt is sikerült már alátámasztani, hogy a vegetáriánus étrendet követők körében kevesebb a 2-es típusú cukorbetegséggel vagy magas koleszterinszinttel élő ember.

Vegán étrend Forrás: Shutterstock

Nem szabad azonban megfeledkezni róla, hogy a vegetáriánus vagy vegán diéta hívei általában tudatosabb életmódot folytatnak, így az egészségi állapotuk nemcsak a húsevés hiányára vezethető vissza. A testsúly és mozgás például sokkal inkább közvetlen összefüggést mutat a betegségmegelőzési rátákkal.

A jól felépített vegán étrend minden szükséges tápanyagot tartalmaz, emellett pedig számos betegség megelőzésére alkalmas.

A vegetáriánus étrend fokozatai és fajtái

A teljesség kedvéért azokat az irányzatokat is belevesszük a felsorolásba, melyek nem teljesen húsmentesek, de ugyanazon okokból kifolyólag tudatosan viszonyulnak a húsbevitelhez:

  • Flexiteriánusoknak hívjuk azokat, aki szándékosan kevesebb húst esznek, és akkor is inkább a fehér húsokat részesítik előnyben. Az egészséges életmód híveinek jelentős része ebbe a kategóriába tartozik, még ha nem is tud róla.
  • A pallotariánusok következetesen csak baromfihúst fogyasztanak, vörös húst és halat egyáltalán nem.
  • A peszkateriánusok szeretik a halat és a tenger gyümölcseit, de nem esznek sem szárnyashúst, sem vöröset. Vita tárgyát képezi, hogy ők a "félvegetáriánusok" vagy a vegetáriánusok közé tartoznak-e, de gyakran a flexiteriánus étrend egyik alfajának tekintik ezt.
  • A vegetáriánusok nem esznek húst. Ez az elnevezés azonban gyűjtőfogalommá nőtte ki magát, mert többféle változata is elterjedt, amikről lejjebb ejtünk szót.
  • Az ovo-lakto (lakto-ovo) vegetáriánusok tejtermékeket és tojást is esznek, húst és halat azonban nem.
  • A lakto-vegetáriánusok nem esznek húst, halat és tojást, tejtermékeket azonban igen.
  • Az ovo-vegetáriánusok a hús, a hal és a tejtermékek mellőzése mellett igent mondanak a tojásra.
  • A vegánok semmilyen állati forrásból származó, vagy állati eredetű termék feldolgozásából eredő alapanyagot nem használnak. A húson, a halon, a tojáson és a tejtermékeken kívül például mézet vagy zselatint sem.

A vegán életmód nem csupán a konyhára terjed ki, hanem a szépségápolásra, a háztartási cikkekre és a ruházkodásra is. A vegetáriánusok kultúrkörönként és egyénenként különböző okok miatt nem esznek húst. Az etikai okok miatt vegetáriánusok nem akarják, hogy miattuk állatok haljanak meg. Az állati jogok melletti érvek is közrejátszanak. Ökológiai szempontból is kedvezőbbnek tartják ezt az életmódot, és emellett még arra is rámutatnak, hogy az intenzív állattartás sokkal károsabb a környezetre, mint az extenzív. A hústermelés hatékonysága továbbá viszonylag alacsony. Úgy gondolják, hogy a húsevésről való lemondás segítene megszüntetni a harmadik világbeli éhínséget. Emellett vannak, akik ezt az életmódot egészségesebbnek tartják, mint a vegyes táplálkozást.

Forrás: AFP/Steffi Loos

Sokan egészségügyi okokból válnak vegetáriánussá, mivel el akarják kerülni azokat a betegségeket, amiket a húsfogyasztásnak tulajdonítanak, vagy a már meglevő betegségeikből akarnak így kigyógyulni. Vannak, akiknek a betegségét csak szigorú diétával lehet karban tartani.