A világszerte ismert párlatok közt remekelnek a magyar termékek

Vágólapra másolva!
A világhírű, zamatos szeszesital igazi hungarikum, a főzdék a fejlődés és a piaci elterjedés miatt állandó, motiváló versengést folytatnak mind itthon, mind határainkon túl. Cikkünkben a hazai és külföldi versenyek menetét, az elmúlt év kiemelkedő sikereit vettük számba.
Vágólapra másolva!

A magyar pálinkák, évről évre növekvő számban, úgy hazai, mint nemzetközi versenyek állandó résztvevői. Kifejezetten pálinkaversenyek természetesen csak Magyarországon kerülnek, kerülhetnek megrendezésre, hiszen a híres szeszesitalt - négy osztrák tartomány kivételével - csak Magyarországon termett vagy termelt és feldolgozott gyümölcsből lehet készíteni.

A pálinkák legautentikusabb megmérettetései olyan hazai események, mint a HunDeszt Nemzeti Pálinka- és Nemzetközi Párlatverseny, vagy a Magyar Országos Pálinka- és Törkölypálinka és Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny.

Ugyanakkor jogosan merül fel a téma iránt érdeklődőkben, miért fontos és lényeges üzleti elem a pálinkák nevezése, eredményes szerepeltetése nemzetközi párlatversenyeken is?

A magyar párlatok nagy sikernek örvendenek határainkon innen és túl. Forrás: Origo

A válasz a hazai szakértők szerint, hogy a minőség hazai tudatosítása és elfogadtatása mellett, nemzetközileg ismertté, elismertté kell tenni: a pálinka a világ egyik legjobb gyümölcspárlata. Az ehhez vezető egyik út ily módon a nemzetközi párlatversenyeken való sikeres szereplés.

A közelmúlt eseményei ezt illetően is bizakodásra és büszkeségre adhatnak okot, hiszen számos díjjal büszkélkedhet az egyik legismertebb hungarikum.

A pálinkák mellett természetesen más hazai párlatokkal is lehet sikereket elérni külföldön, hiszen a párlatportfólió (főként a gin esetében) építése azt célozza, hogy a nemzetközi piacon világszerte népszerű italfajtákkal is legyen jelen magyar főzde.

Magyarországon jelenleg két meghatározó pálinkaversenyt rendeznek, a korábban már hivatkozott versenyeket évente bonyolítják. A HunDeszt Nemzeti Pálinka- és Nemzetközi Párlatverseny időpontját évről-évre a rendező Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács határozza meg, míg a Gyulán megrendezésre kerülő Magyar Országos Pálinka- és Törkölypálinka és Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny minden év áprilisában van.

A világhírű, zamatos szeszesital igazi hungarikum, a főzdék a fejlődés és a piaci elterjedés miatt állandó, motiváló versengést folytatnak mind itthon, mind határainkon túl. Forrás: Origo

Mind a két megmérettetés nemzetközi, így nemcsak Magyarországon készült párlatokkal is lehet nevezni, de ezek az italok természetesen nem a pálinkák kategóriájában indulnak.

A HunDeszt és a Gyulán megrendezett verseny bírálati módszerei és szempontjai azonosak. A benevezett pálinkákat először analitikai vizsgálatoknak vetik alá, meggyőződve arról, hogy azok megfelelnek-e a 110/2008. évi EGK rendeletnek, valamint a LXXIII./2008. évi Pálinkatörvény előírásainak. Ezt követően érzékszervi bírálatra kerül sor.

A bírálatot szigorú feltételek között működő többtagú bíráló bizottságok, gyors-zsűri és esetenként csúcs-zsűri végzi.

A zsűrizésben kizárólag minősített, és a versenyeket megelőzően megtartott bírálói tréningeken sikeresen szereplő személyek vehetnek részt. A versenyeken elért helyezések az egyes pálinkafőzdék és főzőmesterek szakmai elismerésén túlmenően orientálhatják a fogyasztókat is, a helyezéseket szimbolizáló jelzések a kereskedelmi forgalomba kerülő termékeken feltüntethetők.

A világ egyik legrangosabb nemzetközi bor- és párlatversenye a londoni székhelyű, idén 50 éves International Wine&Spirit Competition. A megmérettetésre ez évben 2700 nevezési párlatminta érkezett a világ minden részéről. A legtöbb induló – 700 feletti minta – a Gin kategóriában volt, a Skót Whisky-k mezőnyében 400 feletti, míg a Brandy kategóriában 200 feletti minta érkezett.

A bírálási folyamat hét hónapon keresztül zajlik, a különböző tesztelő-panelekben 5-7 fős szakmai zsűri végzi a munkát, 50-65 párlatot kóstolva egy nap.

Az IWSC strukturált és szigorú kétlépcsős bírálati eljárást folytat, először a „kettős vak" bírálati eljárást alkalmazva, vagyis a mintákat előre öntött, számozott poharakban ízlelik meg, hogy a bírók soha ne láthassák az üveget. A zsűri naponta legfeljebb 65 mintát ízlel meg, hogy elkerüljék a szájfáradtságot, és az egyes termékeket egy egész testület értékeli szinkronban, lehetővé téve a csoportos megbeszéléseket. A verseny független bírói bizottsága negyedévente ülésezik, hogy a bírálati folyamat során a lehető legnagyobb integritást, pontosságot és pártatlanságot biztosítsák.

Olyan italszakértők vesznek részt az értékelésben, akik az adott kategóriák nemzetközi hírű specialistái, így hatalmas szakmai sikernek számít, hogy az Agárdi Barrique Szilva Pálinka idén aranyérmet, a Prémium Málna Pálinka ezüstérmet szerzett a Gyümölcs Párlatok kategóriában, míg a Hungarian Dry Gin a London Dry Gin kategóriában arany-, a Single Malt Whisky pedig ezüstérmet nyert a nem évjáratos Single Malt Whisky mezőnyében.

Az aranyérmes párlatok jellemzésük szerint kiváló párlatok kivételes egyensúllyal, ritka és komplex ízekkel, kiemelkedőek az adott kategórián belül. Az ezüstérmes párlatok pedig jellemzésük szerint kiváló párlatok, jó egyensúllyal, erős karakterrel és jó összetettséggel. A stílus klasszikus példái.

A nemzetközi trendek jól mutatják, napjainkban a gin az egyik legnépszerűbb szeszes ital világszerte, a gin-tonik pedig nemcsak a koktélbárok vendégeinek, hanem az otthoni fogyasztóknak is nagy kedvence lett.

Az IWSC-n számos érmet nyert főzde tulajdonosai a piaci jelzéseket figyelve úgy döntöttek, hogy gin-portfóliót hoznak létre, „A ginkultúra hatalmasat fejlődött tőlünk nyugatra, nagy a választék, kisebb főzdék is készítenek gint, kreatív, izgalmas világ ez. Elsősorban a botanicalok kiválasztásával tudjuk a saját elképzeléseinkre formálni a termékeket, megteremtve az ital egyéniségét.

Az Agárdi Hungarian Dry Gin a London Dry Gin kategóriában arany-, a Single Malt Whisky pedig ezüstérmet nyert. Forrás: Origo

– mesélte a motivációkról Vértes Tibor, a főzde társtulajdonosa és főzdemestere.

Vértes Tibor büszke az idei év eredményeire. Forrás: Agárdi Pálinka Kft.

A nyertes termékeket egész évben bemutatják tucatnyi nemzetközi vásáron és több száz fogyasztói kóstolón - és több mint 600 iparági szakember ismerheti meg a novemberi éves díjkiosztó banketten Londonban, amelyet a bor- és szeszes világában az iparág Oscarjaként ismernek.