Megerősítették: a csili tényleg a hosszú élet kulcsa

csili
Vágólapra másolva!
Az egészség megőrzéséért sokat kell tenni. Rengeteg szabályt kell betartani a rendszeres mozgástól kezdve a zöldségfogyasztáson keresztül az alvásig. Az egészséges életmód szokásokon alapul, amelyeket idő beépíteni az életünkbe. Egy friss tanulmány azonban kimondja: bármit ehetünk, ha csípős, nem fogja bánni az egészségünk. Úgy tűnik, megéri az izzadás és a patakzó könnyek.
Vágólapra másolva!

Az American Cardiology College Journalban közzétett tanulmány szerint a csípős ételek, különösen a csilipaprika az egészség és a hosszú élet titka.

Ezt már amerikai, brit és kínai kutatók is alátámasztották,

most azonban az olaszok is megtették ugyanezt. Érdekes, hogy úgy vélik, a csilipaprika véd a halálos megbetegedésektől függetlenül attól, hogy valaki egészségesen táplálkozott-e vagy nem.

– mondta Marialaura Bonaccio, az IRCCS Neuromed kutatója és a tanulmány vezető szerzője.

Azok, akik rendszeresen ettek csilit, kisebb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri, vagy agyi megbetegedésben Forrás: Shutterstock

A csilipaprika a hosszú élet titka

Visszatérve az amerikai, a brit és a kínai kutatásokra: 2015-ben megállapították, hogy azok körében, akik rendszeresen ettek csípős ételeket és csilipaprikát, 14%-kal csökkent a korai halálozási kockázat.

Pontosabban, ritkábban haltak meg szívbetegségben, rákban és légúti betegségekben, mint azok, akik ritkán ettek csípős ételeket. A résztvevők többsége friss és szárított csilipaprikát evett általánosságban.

Bonacciót és embereit érdekelte ez a kapcsolat, ezért készítették el a saját vizsgálatukat Olaszországban, 22811 ember részvételével. Ők is megállapították azt, amit előttük: azok, akik rendszeresen ettek csilit, kisebb eséllyel haltak meg szív- és érrendszeri, vagy agyi megbetegedésben.

– mondta Licia Iacoviello, a kutatás szenior szerzője.

A csilipaprika további előnyei

A chilipaprikának számos fajtája létezik, de ezek mindegyikéhez hasonló egészségügyi előnyök kapcsolódnak.

1. A csili hatóanyaga, a kapszaicin felgyorsíthatja az anyagcserét, a testünk több kalóriát éget el. Így segíthet a fogyásban.

2. A kapszaicin csökkentheti a vérnyomást.

3. Javíthatja a hangulatot is azáltal, hogy fokozza a szerotonin termelését. Ez az agyi vegyület szabályozza a hangulatot, az étvágyat, emésztést, az alvást, a memória működését és a szexuális funkciókat.

4. Antioxidáns-tartalma megvédheti szervezetünket a szabad gyökök okozta káros hatásoktól.

5. A kapszaicin immunerősítő is.

Gonosz a csili?

A csilifogyasztás esetében is a mértékletesség a kulcsszó. Tény, hogy a csili hozzájárulhat a savas refluxhoz és az általános gyomorirritációhoz, ami bár kellemetlen, mégsem okoz valódi károkat.

Ám a NYU Langone Medical Center szerint a mustár és a torma sokkal jobban irritálja a gyomrunkat, mint a chili.

Az erőspaprika gyomorégést válthat ki azoknál, akiknek általában nem tartozik bele az étrendjükbe, és az emésztést is megzavarhatja, ám amint a szervezet megszokja, a kellemetlen mellékhatások is enyhülhetnek.

A nagy mennyiségben és rendszeresen fogyasztott chili azonban valóban okozhat károsodást a gyomorban és a bél nyálkahártyáján. Ám naponta egy-két szelet a szendvicsen, egy adag csípős lecsó vagy omlett biztosan nem okoz maradandó károkat.