Karácsonyi borleves isteni habgaluskával

karácsony
Mazsolás borleves
Vágólapra másolva!
A karácsony sokaknál a hagyományos ízekről szól, míg másoknál inkább az újdonságokról. A borleves egyértelműen a modern karácsonyi fogások közé tartozik, viszont egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ezt a receptet a vanília és a szegfűszeg teszi tökéletessé, és persze ne feledkezzünk meg a habgaluskáról se! Azzal lesz teljes a fogás!
Vágólapra másolva!

Borleves. A kép csak illusztráció! Forrás: Halmos Mónika

Borleves habgaluskával

Hozzávalók a leveshez:

  • 550 ml fehérbor
  • 450 ml víz
  • 5 db tojássárgája
  • 1 db fahéjrúd
  • fél vaníliarúd
  • 8 db szegfűszeg
  • 100 g porcukor
  • 1 evőkanál liszt

Hozzávalók a habgaluskához:

  • 5 db tojásfehérje
  • 3 evőkanál fahéj

Elkészítés:

Tegyük fel főni a bor és a víz keverékét, tegyük bele a fahéjat, a vaníliát és a szegfűszeget.
Amikor felforrt, vegyük le a tűzről és szűrjük le.
Dolgozzuk össze a tojásokat a cukorral és a liszttel, majd öntsük a keverékbe.
Folyamatosan keverve tegyük vissza főni a levest, amíg a liszttől besűrűsödik.
Amint elkészült, tegyük félre.
Verjük kemény habbá a tojásfehérjéket, majd dolgozzuk el benne a cukrot.
Kanalazzuk a galuskát forrásban lévő vízbe, egy-két perc alatt meg is fő.
Vegyük ki és tálaljuk vele a borlevest.
Megszórhatjuk egy kis mazsolával vagy pirított mandulával is.