Nem akar sokat időzni a mézeskalács-készítéssel karácsonykor? Itt a megoldás!

citromos keksz
Vágólapra másolva!
A mézeskalács az egyik kedvenc karácsonyi desszertem. Csakhogy olyan sokáig tart elkészíteni, hogy néha egyszerűen nincs erőm belefogni. Ellenben itt ez a kekszrecept, amivel félóra alatt megvagyunk, nem megy el a fél napunk, pihenésre is lesz bőven időnk. Próbálja ki az ünnepek előtt, karácsonyra már fejből fogja készíteni.
Vágólapra másolva!
Ricottás keksz citromos mázzal. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Ricottás keksz

Hozzávalók a kekszhez:

  • 350 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 110 g sózatlan vaj, lágyítva
  • 400 g cukor
  • 2 tojás
  • 425 g ricotta
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja

Hozzávalók a mázhoz:

  • 300 g porcukor
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A sütik elkészítéséhez egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.
Egy másik tálban dolgozzuk össze a vajat és a cukrot egy kézi robotgéppel.
Egyenként, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tojásokat, majd a ricotta sajtot, a citromlevet és a citromhéjat.
Végül dolgozzuk bele a száraz összetevőket is.
Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral, majd kanalazzuk a tésztát a tepsire.
Minden keksz két evőkanál tésztából áll.
Hagyjuk szétterülni, formázzunk belőle köralakot, majd süssük 15 percig, vagy amíg aranybarna lesz.
A mázhoz keverjük össze az alapanyagokat, majd teáskanállal kanalazzuk a kekszekre.
Tegyük a hűtőbe két órára, míg a máz jól megköt.