Megfejtettük az isteni fasírt titkát

csalán receptötlet
Ki gondolta volna, hogy még fasírtalapanyagnak is jó?
Vágólapra másolva!
A múlt héten lerántottuk a leplet a legfinomabb fasírt titkáról, hideg gyümölcslevest és zsírégető smoothie-t készítettünk. Fitt gasztro tippeket kaptunk az Európa-bajnoki bronzérmes, magyar válogatott vízilabdázótól, ellestük a tejmentes kókuszos csokoládé receptjét, és megnéztük, hogyan lehet változatosan beépíteni az étrendbe a retket. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Ha mostantól így készíti a fasírtot, ez lesz a család kedvence

A fasírt egy aduász a konyhában: megsüthetjük, bepanírozhatjuk, megpiríthatjuk, majd tálalhatjuk, krumplipürével, zöldségekkel vagy paradicsomszószban. Könnyen a szánk íze szerint alakíthatjuk, és gyorsan megvagyunk vele. De felmerül egy kérdés. Vajon hogy készül a legfinomabb fasírt?

Így lehet tökéletes étel a tök virágából

A tökvirág egyedi ízének köszönhetően nagyon jól illik a különféle ételekhez, például levesekhez, salátákhoz vagy akár italokhoz is. Dél-Indiában is szívesen eszik, rengeteg ételt készítenek belőle. Különösen a bengáli konyhában népszerű, pakoraként fogyasztják.

Forrás: Shutterstock

Zöld csatnival tálalva isteni! Magyarországon egyelőre kevésbé népszerű, ugyanakkor ez a jövőben még változhat. Használhatjuk fűszerként, levesbetétként, kiváló választás saláták alapanyagaként, de akár öntetnek is. Megforgathatjuk palacsintatésztában, és kisüthetjük úgy.

Elképesztő, mit csinál a zöldségekkel és a gyümölcsökkel a művész

A gyümölcs- és zöldségfaragó ételművész, Takehiro Kishimoto, bonyolult mintákat farag az alapanyagokba. A Japánban élő szakácsot a thai gyümölcsfaragás ihlette meg. A thaiföldi gyümölcs- és zöldségfaragás művészetét eredetileg a királyi család asztalának díszítése miatt űzték.

Hogyan támogatja a fogyókúrát a tökmag?

Ahhoz, hogy egészségesek és fittek maradjunk, elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás. Ennek része a különböző magvak fogyasztása is, mint a tökmag. Annak ellenére, hogy kicsinek tűnik, tápanyagtartalma kiemelkedő.

Forrás: Shutterstock

A tökmag kiváló B-vitamin, magnézium-, vas- és fehérjeforrás. Nagy mennyiségű esszenciális zsírsavakat tartalmaz, így segít fenntartani az érrendszer egészségét és a megfelelő koleszterinszintet.

Megvan az Egri Borvidék legjobb fehérbora

A napokban zajlott az XXIV. Egri Borvidéki Borverseny, amelyen 40 termelő 236 mintáját zsűrizték. A 3 napon keresztül zajló borversenyen a borvidék legjobb fehérbora a Varsányi Pincészet 2019-es Olaszrizlingje lett a Grand Selection sorozatból.

Így használjuk fel a retket változatosan és finoman

Ropogós, földes, finom – A retek főszereplő lehetne a konyhában, ugyanakkor nem jut neki annyi figyelem, mint kellene. Általában rakunk belőle egy keveset a szendvicsbe, és ennyi. Pedig a reteknek számos egészségügyi hatása is van.

Forrás: --

Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, sok benne az A-, a B1-, és a B-6 vitamin, valamint a kalcium, a magnézium, a réz, a mangán és a vas is. Jótékony hatással van az emésztésre, a bélrendszerre, vizelethajtó és gyulladáscsökkentő is. Nézzük meg, hogyan ehetjük változatosan.

Chiapuding málnával a világ egyik legegyszerűbb és legegészségesebb desszertje

A chiamag egy szuperétel, tele van értékes tápanyagokkal. Segítheti a fogyást, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, erősítheti a csontokat, stabilizálhatja a vércukorszintet és csökkentheti a testben a gyulladásokat. Készítsünk belőle pudingot, és élvezzük csodás hatásait!

3+1 tévhit a növényi alapú táplálkozásról

Hiánybetegségeket okozhat a vegán vagy a vegetáriánus étkezés, és nehezen lehet bevinni a szükséges tápanyagokat? Vagy azzal, hogy lemondunk az állati eredetű élelmiszerekről vagy legalább csökkentjük a mennyiségét, már eleget tettünk a fenntarthatóságért?

Forrás: Dreamstime

Bár a húsmentes étkezésnek egészségügyi és környezetvédelmi előnyei is vannak, egyáltalán nem mindegy, miként választjuk meg az ételeinket. Az első tévhit, hogy nem juthatunk elengedő fehérjéhez. A többiért kattintson ide!

Pucoljuk meg meleg vízzel a fokhagymát

Legalább annyi trükk van az interneten a fokhagyma hámozásáról, mint amennyi nap egy évben. Egyre több megoldás születik, de nem mindegyik hatékony. A legújabb praktikához egy tál forró vízre van szükségünk, hogy letesztelhessük, működik vagy sem.

Fitt gasztrotippek Európa-bajnok vízilabdázótól

Gurisatti Gréta, Európa-bajnoki bronzérmes, magyar válogatott vízilabdázó életében nemcsak sportolóként játszik fontos szerepet az egészséges táplálkozás, már gyerekkorától kezdve mindennapjainak szerves része.

Forrás: Shutterstock

A sportoló, a nyári felkészülés jegyében, kedvenc fitt receptjeit osztotta meg követőivel a közösségi média oldalain, hogy néhány könnyen elkészíthető fogással segítsen nekik még inkább odafigyelni a tudatos, fitt étkezésre.

10 érv, hogy kezdjünk el több céklát enni

A cékla sokkal több annál, mint amit gondolunk róla. Ez a gyökérzöldség tele van nélkülözhetetlen tápanyagokkal, mint a rost, a folsav, a mangán, a kálium, a vas és C-vitamin, hogy csak néhányat említsünk. Ennek ellenére kevesen rajonganak érte, ezért összegyűjtöttünk tíz érvet is, miért együnk több céklát.

Hamarosan kiderül, melyik lesz az év kenyere

Idén is meghirdette Kenyérversenyét a Magyar Pékszövetség. Két kategóriában, a hagyományos, Szent István napi kenyér és az Innovatív kenyér címért versenyeznek a magyar pékek. A hagyományokhoz híven augusztus 20-án lehet először megkóstolni az év kenyerét.

Forrás: Shutterstock

A legfinomabb gyümölcsleves friss cseresznyével

A gyümölcsleves! Édes, krémes, hideg és telis-tele van finomabbnál finomabb gyümölcsökkel. Ha nyáron készítjük, kötelező friss gyümölcsöket válogatni bele, hiszen télen már csak a befőttek maradnak. Készítse el a legfinomabb gyümölcslevest, amit valaha kóstolt!

Királyi recept: Készítse el Meghan Markle kedvenc italát!

Meghan Markle Los Angelesben született és nőtt fel. Fontos számára a táplálkozás, amelyről rengeteget olvashattunk a The Tig nevű blogján. Noha a blogot már nem frissíti, receptjei az egész világot bejárták. Most, hogy Meghan Amerikában telepedett le, visszatért néhány régi étkezési szokásához, beleértve ezt a különleges italt is.

Forrás: Katrina Moon Instagram

Díszített macaronokat készített a karantén alatt

Katrina Moon aranyos macaronok készítésével ütötte el az idejét a karantén alatt. Annyira jól sikerültek, hogy nekünk nem lenne szívünk megenni ezeket. Katrina elmondta, hogy imád macaronokat készíteni, olyan ez számára, mint egy terápia. Csak ezekre összpontosít, és elfelejti a valóságot. Valódi csodákat alkot!

Zsírégető smoothie tíz perc alatt

Ez a zsírégető smoothie ízben egy kicsit más, mint a legtöbb smoothie receptünk, ugyanakkor nagyon sokat segíthet fogyókúrás céljaink elérésében egy tápanyagokban gazdag diétával és egy mozgásformával párosítva. Indítsuk a napunkat ezzel a smoothie-val, fogyasszuk a reggeli mellé.

Forrás: Shutterstock

Megválasztották a Borászok borászát

Áts Károlyt, a tokaj-hegyaljai Áts Családi Pincészet tulajdonosát választotta meg az év borászának az ország 50 legjobb borásza pénteken. A 2020-as Borászok borásza verseny első díját Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója adta át az etyeki Rókusfalvy Birtokon.

Tejmentes kókuszos csokoládé bögrésen

Sokan vannak, akik nem ehetik a hagyományos, boltban kapható finomságokat valamilyen érzékenység miatt – legyen az glutén, tojás vagy tej. Szerencsére otthon bármit elkészíthetünk, így nem kell azt éreznünk, hogy hiányt szenvednénk az élvezetekben. Itt van például ez a kókuszos csokoládé, ami teljesen tejmentes, se glutént, se tojást, se fehér cukrot nem tartalmaz, mégis isteni finom!