Így készül a tökéletes máglyarakás

máglyarakás
Máglyarakás
Vágólapra másolva!
Azért imádjuk a máglyarakást, mert finom, laktató és bőséges. A legjobb benne, hogy az elkészítéséhez felhasználhatjuk a megmaradt, már szikkadásnak indult zsemlét és kiflit. Így gátat szabhatunk az élelmiszerpazarlásnak, mindamellett, hogy egy finom desszertet készítünk.
Vágólapra másolva!
Máglyarakás. A kép csak illusztráció! Forrás: Zirig Árpád/Táfelspicc

Máglyarakás

Elkészítés:

  • 6-8 kifli vagy zsemle
  • 3 nagy alma
  • 4 tojás
  • 700 ml tej
  • 170 g cukor
  • 120 g darált dió
  • 5 evőkanál lekvár ízlés szerint
  • 1 evőkanál fahéj
  • 55 g vaj
  • 1 teáskanál eredeti bourbon vanília, vagyis egy rúd kikapart magja és belseje

Elkészítés:
Vágjuk fel a kifliket vagy a zsemléket, áztassuk be tejbe.
Szedjük ketté a tojásokat, a sárgáját keverjük össze a cukorral és a vaníliával, azután öntsük a kiflikre és jól forgassuk át.
Az almákat mossuk, azután hámozzuk meg, vágjuk cikkekre, azután szórjuk meg fahéjjal, ízlés szerint egy kis cukorral, a dióval és forgassuk át.
Ha szeretjük az ínyencségeket, alma mellé tehetünk egy kis cseresznyebefőttet is.
Vajazzunk ki egy jénai edényt, tegyük bele a kiflik felét. Erre jöhet egy réteg alma, ismét a kifli, majd a lekvár.
Tegyük a sütőbe 180 fokra körülbelül 20-25 percre.
Verjük fel a tojásfehérjét, oszlassuk el a máglyarakáson, azután tegyük vissza a sütőbe néhány percre, amíg megbarnul.
Tálalhatjuk is!