Nem szabad a tál széléhez ütve feltörni a tojást

tojás
Vágólapra másolva!
Tojást feltörni nem nagy tudomány, ám talán eddig mégsem végeztük jól a műveletet. Ellestük édesanyánktól, hogy a tál széléhez kocogtatva töri fel a tojást, és így tettünk mi is, amikor felnőttünk. Csakhogy van egy sokkal jobb módja a tojás feltörésének.
Vágólapra másolva!

Miért nem szabad a tál szélén feltörni a tojást?

Azért, mert növeljük annak kockázatát, hogy az apró héjdarabok a tányérba essenek. Ha így törjük fel a tojást teljesen megreped, megsérül a vékony hártya a héj alatt,

így már nem tartja meg a kis héjdarabkákat.

Amikor a tojást egy sima felülethez, például a pulthoz ütjük, a membrán sértetlen marad és nem válnak le róla a kis tojáshéjdarabok.

Nem kell teljesen betörni a tojást, elég, ha megreped a héj. Amint ez megtörténik, a hüvelykujjunkkal nyomjuk befelé, hogy teljesen szétrepedjen Forrás: Shutterstock

Hogyan csináljuk helyette?

Gondolatban osszuk fel a tojást. A középső része a leggyengébb pontja, ezt érdemes megcélozni. Finoman, de határozottan fogjuk meg és üssük a munkalaphoz.

Nem kell teljesen betörni a tojást, elég, ha megreped a héj. Amint ez megtörténik, a hüvelykujjunkkal nyomjuk befelé, hogy teljesen szétrepedjen.

Érdemes minden egyes tojást egy külön bögrébe felütni, majd úgy beleönteni a tésztába. Így meggyőződhetünk róla, hogy nem zápult meg, illetve, hogy biztosan nem került bele héjdarabka. Ezzel akár az egész tésztánkat is megmenthetjük.