Azért, mert növeljük annak kockázatát, hogy az apró héjdarabok a tányérba essenek. Ha így törjük fel a tojást teljesen megreped, megsérül a vékony hártya a héj alatt,
így már nem tartja meg a kis héjdarabkákat.
Amikor a tojást egy sima felülethez, például a pulthoz ütjük, a membrán sértetlen marad és nem válnak le róla a kis tojáshéjdarabok.
Gondolatban osszuk fel a tojást. A középső része a leggyengébb pontja, ezt érdemes megcélozni. Finoman, de határozottan fogjuk meg és üssük a munkalaphoz.
Nem kell teljesen betörni a tojást, elég, ha megreped a héj. Amint ez megtörténik, a hüvelykujjunkkal nyomjuk befelé, hogy teljesen szétrepedjen.
Érdemes minden egyes tojást egy külön bögrébe felütni, majd úgy beleönteni a tésztába. Így meggyőződhetünk róla, hogy nem zápult meg, illetve, hogy biztosan nem került bele héjdarabka. Ezzel akár az egész tésztánkat is megmenthetjük.