A kocsonyakészítés legjobb módja egy nagymama szerint

kocsonya
Vágólapra másolva!
A kocsonya sok helyen az ünnepi asztalra készül, máshol azonban az új év elengedhetetlen fogása. Kijelenthetjük, hogy nagyon megosztja az embereket, hiszen vannak, akik imádják, mások ki nem állhatják a furcsa kinézetű ételt. Faluhelyen egy tél sem múlhatott el füstölt malachúsokból készült, jó sok fokhagymával ízesített kocsonya nélkül. Lássuk, hogyan készíti egy falusi nagymama!
Vágólapra másolva!

A jó kocsonya titka a jó alapanyagokban keresendő. A benne lévő disznóságok mindenképp legyenek füstölve.

Ha nem is találunk minden alapanyagból füstöltet, legalább egy legyen benne, ami az. Mondhatjuk: ez elengedhetetlen a jó kocsonyához.

A hozzávalók között szerepel két disznóláb a lábszárcsonttal és a körmökkel együtt, bőrdarabok, csülök és malacfül is. A másik elengedhetetlen alapanyaga a hegyes erőspaprika, amiből legalább két darabot tegyünk bele az íze miatt.

Kocsonya. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Amire még szükségünk lesz: 5 kiskanál só, 3 kiskanál egész fekete bors, 6-7 gerezd fokhagyma és a megfelelő mennyiségű víz. Az első lépés, hogy a disznóságokat megtisztítjuk, ha szükséges, majd kisebb darabokra vágjuk.

Készítsünk elő egy jó nagy edényt, amibe az összes hozzávaló belefér.

Tegyük a fazékba a disznóságokat, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Az ízek fokozása érdekében tehetünk bele 2-3 db répát is. Fontos, hogy forralás után ne rakjunk már több vizet a fazékba, és ne töltsünk bele többet, csak annyit, amennyi az alapanyagokat ellepi.

Kezdjük el lassú tűzön főzni, időnként távolítsuk el a tetejéről a keletkezett habot. Addig kell főzni, amíg a hús könnyedén leválik a csontról.

Vegyük ki az alapanyagokat, és osszuk el néhány tányér között. A levet hagyjuk hűlni egy kis ideig, majd teszteljük le, hogy vajon megdermed-e. Vegyünk ki egy kanállal a léből, és tegyük a hűtőbe. Ha megdermed, töltsük az alapanyagokra a főzőlevet, és tegyünk minden tálat a hűtőbe egy éjszakára. Másnap fogyaszthatjuk!