5 gyakori sütési baki, amit sokan elkövetnek

sütési baki
Vágólapra másolva!
A sütésben és a főzésben az az egyik legfrusztrálóbb dolog, hogy néha órákat töltünk a konyhában, ám a végeredmény borzalmas lesz. Túl száraz, túl kemény, sűrű a tészta, kívül már barnul, belül nyers, morzsálódik és még sorolhatnánk a süteményes bakikat. Noha helyrehozni nem mindig lehet, azért tehetünk, hogy legközelebb ne kövessük el ugyanazt a hibát. Ám felmerül a kérdés: vajon mit kellett volna másképp csinálni? Ebből az összefoglalóból kiderül!
Vágólapra másolva!

Miért esik össze a sütemény?

Sütés során az egyik legizgalmasabb dolog bepillantani a sülő süteményre. Jó érzés látni, ahogy a tészta emelkedik és emelkedik, pirul, közben pedig a szánkban érezzük már az édes sütemény ízét. Aztán a vizualizáció pillanatok alatt oszlik el, ha meglátjuk, hogy az eddig szépen emelkedő süteményünk egyszer csak összeesik.

Ennek oka lehet, hogy ha túl sok sütőport tettünk a tésztába, ezért nagyon fontos mindig követni az utasításokat.

A másik ok az lehet, hogy régi a sütőpor, ami szintén eredményezheti a tészta összeesését. Hasonló eredményt érünk el, ha túl korán nyitjük ki a sütő ajtaját, hogy bekukkantsunk. Nézelődjünk inkább az üvegen keresztül, hogy kiküszöböljük ezt a problémát.

Ha már így jártunk, akkor a sütemény díszítésével kiküszöbölhetjük a kis hibát.

Forrás: Shutterstock

Miért nem jött fel a sütemény?

A tészta összesése mellett a másik rémálom, ha nem jön fel. Ilyenkor mindig győződjünk meg róla, hogy a megfelelő mennyiségű térfogatnövelőt használtunk, ami lehet sütőpor vagy élesztő.

A másik tényező, ami erre hatással lehet, az a sütő hőmérséklete. Mindig várjuk meg, míg jól előmelegszik, ne siessünk betenni a süteményt.

Okozhat problémát továbbá a tortaforma vagy a tepsi nagysága is. Ha túl nagy, nem fog szépen feljönni a sütemény. Válasszunk inkább olyan tepsit, amit háromnegyedig tudunk tölteni a tésztával.

Miért reped, morzsálódik a sütemény?

Akkor történhet ez, ha túl sok térfogatnövelőt, sütőport vagy élesztőt rakunk a tésztába, esetleg túlzásba vittük a lisztet. A repedéseket okozhatja továbbá az is, ha túl meleg a sütő, ezért mindig kövessük az ajánlott sütési hőmérsékletet. Néhány repedést el tudunk tüntetni öntettel, ám a morzsálódó sütemény bizony már kellemetlen.

Miért száraz a tészta?

Ennek szintén lehet több oka is. Például túl meleg a sütő vagy kicsi tojásokat használtunk. Mindig kövessük a receptben írt hőmérsékletet, és inkább használjunk közepes vagy nagy tojásokat a sütés során.

Szintén probléma, ha túl nagy tepsiben sütjük a süteményt. Inkább válasszunk kisebbet, és mindig háromnegyedig töltsük a tésztát a legjobb eredmény elérése érdekében.

Esetleg az is okozhatja a problémát, hogy túl sokáig volt a sütőben a sütemény, így hő hatására szárad ki. Ha már így alakult, adjunk hozzá szirupot, esetleg felturbózhatjuk a kedvenc likőrünkkel vagy öntetünkkel.

Miért maradt nyers a sütemény közepe?

Ha a sütőt nem melegítettük elő a megfelelő hőmérsékletre, esetleg túl korán vettük ki a süteményt vagy magas a hőfok, akkor a sütemény közepe nyers maradhat. Amit tehetünk: csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és tegyük még vissza a süteményt pár percre. Ha nagyon barnul a tetejere, takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg.

Forrás